Počelo je!

Sastanak koji bi trebao dati rezultat

Počelo je!

A. Beganović

U prostorijama Fudbalskog saveza kantona Sarajevo danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Sarajevskog (Jusuf Pušina), Tuzlanskog (Midhat Arnautović), Unsko - sanskog (Šaćir Fajić), Srednjebosanskog (B - komponenta - Behudin Trbović) i Hercegovačko - neretvanskog (B - komponenta - Samir Ćemalović) kantona.

Na sastanku se razgovaralo o akuelnoj problematici u FS BiH, a doneseni su i zaključci koji će biti proslijeđeni FS BiH i FS FBiH, a jedan od najvažnijih je taj da se traži sazivanje vanredne Skupštine FS BiH.

Bitno je napomenuti da po Statutu FSBiH 15 delegata Skupštine koja broji 60 delegata može tražiti sazivanje vanredne Skupštine, te da ista mora biti održana u roku od 30 dana od prijema pismenog zahtjeva.

Zaključci sa današnjeg sastanka:

- tražimo sazivanje vanredne Skupštine FSBiH, a prije iste želimo sastanak sa čelnicima FS FBiH i FS BiH.
- u postojećem sazivu IO FS BiH moraju se izvršiti rotacije shodno Statutu i pravilniku FS BiH, te zahtjevamo da sjednicama IO prisustvuju član ili zamjenski član iz Unsko - sanskog kantona i da sjednicama IO prisustvuju Huso Golać pošto se radi u starom (tehničkom) mandatu
- na sjednicama IO FS FBiH mora prisustvovati član iz Hercegovačko - neretvanskog kantona (Samir Čemalović ili Miroslav Čorić)
- akte, odluke, zaključke i preporuke FS FBiH moraju potpisivati ovlašteni predstavnici Saveza (predsjednik, dopredsjednik i generalni sekretar)
- članovi svih komisija FS BiH i FS FBiH ne mogu biti lica prema kojima su iznesene sankcije, disciplinske mjere, zabrane i slično
- eventualne sankcije od strane FIFA-e i UEFA-e ne izriču se prema onima koji su poštovali preporuke od strane istih i onima koji su bili za usvajanje Statuta predloženog od UEFA-e i FIFA-e
- angažovanje članova pravnih komisjja za propise iz Sarajevskog, Srednjebosanskog, Tuzlanskog i Hercegovačko - neretvanskog kantona kao bi isti sa predsjednicima pravnih komisja FS BiH i FS FBiH, te generalnim sekretarima potvrdili validnost kantonalnih Skupština u izboru svojih predstavnika na federalnom i državnom nivou
- dopis FS FBiH broj 227/10 od 21. 09. pod naznakom OBAVIJEST ne poznaje Statut ni pravni propisi FS FBiH, pa se kao takav ne može tretirati, niti proizvoditi pravne obaveze i kao takav ne može biti validan pravni akt (riječ je o odluci FS FBiH da se NK Novi Travnik uključi u takmičenje Druge lige, iako je u istoj već odigrano pet kola, a Novi Travnik je odigrao dva kola u Kantonalnoj ligi).

Pored ovih zaključaka raspravljalo se i o problemima koji potresaju FS BiH, a posebno je emotivan bio Samir Ćemalović.

"Već duže vrijeme radi se na uništavanju bh. fudbala. Imam informacije koje govore da predstavnici iz RS teže ka odvajanju od krovnog Saveza. Njihov cilj je jasan, a to je prekid lige. Pa molim vas, mi ne znamo u kojoj trenerci Borče Sredojević sjedi na klupi nacionalnog tima. Da li u onoj selektorskoj takozvane reprezentacije RS ili u onoj u kojoj je pomoćnik selektoru Bosne i Hercegovine. Mi se moramo sastati sa reprezentativcima, kako sadašnjim tako i bivšim i upoznati ih sa onim što se dešava ovdje. Tražim da se ispita odgovornost Sulejmana Čolakovića koji je dozvolio da neka fantomska komisija ispituje valjanost izbora i Statuta u kantonalnim savezima", rekao je Ćemalović za SportSport.ba, a podršku su mu dali i svi prisutni na sastanku.

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor FK Sarajevo Adnan Džemidžić koji je naglasio da klub s Koševa daje podršku ovim ljudima, a potpredsjednik Fudbalskog saveza kantona Sarajevo, Fuad Čolpa za naš portal je rekao:

"Boje nas se u krovnom savezu. Menso Bašić, Sulejman Čolaković, Mirsad Ibrišimbegović i drugi bošnjački predstavnici u IO su najodgovorniji za ovakvo stanje u bh. fudbalu. Mi koji smo stvarali ovu državu i Fudbalski savez dovedeni smo u tu poziciju da nas se ništa ne pita, a sve zahvaljujući gore spomenutima. To tako više neće moći."

Treba napomenuti da sastanku nisu prisustvovali, iako su dobili pozive, predstavnici iz Bosansko - podrinjskog i Zeničko - dobojskog kantona. Zašto ih nije bilo? To je bar jasno, Čolakoviću i Raščiću ne odgovaraju promjene na bolje, no čini nam se da će njima i sličnim ubrzo doći kraj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.