Počinje Papetova bitka za Francusku

Kvalifikacije za EURO 2016

Počinje Papetova bitka za Francusku

Fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine okupila se po prvi put u "Zmajevom gnijezdu ", nedavno izrađenom trening kampu u Zenici.

Biće ovo prva reprezentativna akcija nakon debitanstskog učešća na proteklom Svjetskom prvenstvu, s kojeg je najbolji bh. tim eliminisan nakon grupne faze. Poslije Mundijala bilo je mnogo pitanja ali malo odgovora. Ipak, jedan po jedan odgovori su počeli stizati. Selektor Sušić, čija je sudbina bila pod znakon pitanja nakon što mu je istekao ugovor po okončanju SP-a, dobio je novi mandat, a u ovom mandatu očito je odlučio podvući crtu.

Svjesno ili ne, znajući da slijede korijenite promjene u A timu, od njega su se oprostili sada već bivši kapiten reprezentacije Emir Spahić. Najdražem dresu zbogom je rekao i čovjek sa najviše nastupa u istom, Zvjezdan Misimović, dok je reprezentativnu karijeru odlučio okončati i Senijad Ibričić.

U grupi koja nije nimalo laka, a u kojoj pored jake Belgije, na prve dvije pozicije pretenduju Vels i Izrael, Sušić će imati zadatak da sa svojim fudbalerima izbori plasman na jedno od prva dva mjesta, koja će u konačnici Bosnu i Hercegovinu po prvi put odvesti na jedan kontinentalni šampionat.

Jasno je da se Sušić opredjelio da na što bezbolniji način pokuša nadomjestiti odlazak dvojice iskusnih i veoma bitih fudbalera po njegov tim u prethodnim kvalifikacijama. I dok je jasno da će Misketovim odlaskom komadantsku palicu u veznom redu preuzeti Miralem Pjanić, pozicija drugog stopera ostaje upitna. Prilikom objavljivanja spiska Sušić je rekao da mu treba stoper koji je ili izuzetno brz ili izuzetno jak u duelima. Taj je možda mogao biti u liku Seada Kolašinca, koji bi sa lijevog boka bio prekomandovan u centralni dio odbrane. Ipak, mladi fudbaler Schalkea doživio je tešku povredu pa će biti zanimljivo vidjeti ko će popuniti bivše radno mjesto Emira Spahića.

U nove kvalifikacije ulazimo i sa novim kapitenom. Iskreno se nadati da će kao kapiten, Edin Džeko imati sluha i razumijevanja za domaće novinare i komunikaciju sa predstavnicima medija, koje je bojkotovao u posljednje vrijeme.

Ono što je zanimljivo jesu nova imena na spisku selektora. Odavno se na spisku reprezentacije nisu našla tri imena iz domaće Premijer lige, od koji dva još uvijek imaju pravo nastupa za U-21 reprezentaciju. I Cimirot, i Zakarić, su opravdano dobili pozive, a razloge Dukovićevog pozivanja Sušić je objasnio prilikom objave spiska. Sreća za golmana Zrinjskog pa se utakmica sa Slobodom nije igrala ranije, prije objavljivanja imena kandidata za prvu reprezentativnu akciju.

Pored dvojice U-21 reprezemtativaca iz naše lige, tu je i treći Zmaj iz "jata" Vlade Jagodića. Sanjin Prcić je prije Mundijala dosta naglo postupio u određenim izjavama, ali nakon što se sve sleglo i nakon što je dres Sochauxa zamijenio Rennesovim, u kojem igra redovno, nije bilo razloga da se sjajni fudbaler ne nađe na Sušićevom spisku.

"Problem" bi mogli predstavljati fudbaleri koji ne igraju redovno za svoje klubove, a jedan od njih je svakako Mensur Mujdža. Desni bek Freiburga nikako da se izbori za mjesto u startnoj postavi, a iako je produžio ugovor sa SC-om, nije prvi izbor trenera. Kvalitetna rješenja na bekovskim pozicijama u slučaju Kolašinčeve povrede i Mujdžinog neigranja mogla bi donijeti glavobolje Sušiću u narednom periodu.

Ni u taktičkom smislu u novim kvalifikacijama na treba očekivati neke velike promjene. Formacije 4-4-2 ili 4-5-1, Papetove su omiljene opcije. Prva kod kuće i protiv slabiji protivnika, druga protiv jačih selekcija u gostima. I jedna, i druga, u datim trenucima pokazale su se kao prava rješenja u prošlim kvalifikacijama, naravno s izuzetkom utakmica na Mundijalu.

Glavni rival u grupi biti će nam Belgija s kojom smo do sada igrali četiri puta. Ekipa o kojoj ne treba trošiti puno tinte, favorit je za prvo mjesto, ali nije nepobjediva. Vels ima nekoliko fantastičnih pojedinaca, ali nisu ni blizu kvaliteta Belgije. Izrael je neugodan protivnik, pogotovo na domaćem terenu, naravno ukoliko bude uopšte igrao na domaćem. Preostale dvije selekcije (Kipar i Andora) ne bi trebale predstavljati veći problem Zmajevima.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za plasman na EURO u Francuskoj 2016 biće dovoljno i manje bodova nego u borbi za odlazak na SP, ustvrdio je Pape prilikom press-konferencije na kojoj je objavio imena 23 kandidaza prvu reprezentativnu akciju za kvalifikacije za Evropsko prvesntvo. Dolaskom svih reprezentativaca u Zenicu priprema za "napad na Francusku" mogu početi, a prva bitka na programu je 9. septembra protiv Kipra na Bilinom polju. 

Nadati se da će najbolji bh. fudbaler BiH proteklog stoljeća i jedan od najboljih stranih fudbalera u Francuskoj svih vremena uspješno povesti svoj tim ka još jednom velikom turniru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.