"Pojedinačne kazne nisu moguće"

Klubovi i reprezentacije ne mogu biti izuzeti od suspenzije

"Pojedinačne kazne nisu moguće"

A. Beganović

Predstavnici UEFA-e i FIFA-e Marcel Benz i Eva Pasquier danas će u Sarajevu održati još jedan sastanak sa članovima Predsjedništva Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojem će se razgovarati o aktuelnoj problematici u našem fudbalu.

Bosanskohercegovački fudbal sve bliže je provaliji, prijeti nam suspenzija zbog neusvajanja Statuta na kojem insistiraju UEFA i FIFA, a u razgovoru za Dnevni Avaz Marcel Benz je po ko zna koji put potvrdio da nam se ne piše dobro ukoliko 29. marta na Skupštini ne bude usvojen novi Statut.

"Sankcije će imati ogromne negativne posljedice po igrače u svim kategorijama fudbala, po sudije i druge zvaničnike, ali i po klubove i reprezentacije koje ni bi mogle učestvovati u međunarodnim takmičenjima. Ukoliko Skupština ne usvoji novi Statut svi napori koji su urađeni u vašoj zemlji biće dovedeni u pitanje. Svih 60 delegata moralo bi biti pozvano na punu i ličnu odgovornost, naročito oni lideri unurat Saveza koji su protiv izmjena Statuta", rekao je Benz za Dnevni Avaz i dodao:

"Mi delegatima prepuštamo da donesu svoju odluku, ali želimo naglasiti da se ne mora biti član UEFA-e i FIFA-e, ali ako FSBiH želi ostati punopravni član, delegati Skupštine 29. marta moraju usvojiti novi Statut."

U posljednje vrijeme bh. javnost sve više špekuliše o eventualnim kaznama onima koji su protiv Statuta, a sve više se špekuliše i o nekažnjavanju reprezentacija i klubova, no Benz za Dnevni Avaz tvrdi da pojedinačni pristup nije moguć.

"Prema statutima UEFA-e i FIFA-e pojedinačni pristup nije moguć. U skladu sa Statutom UEFA-e i FIFA-e, suspenzija se može izreći samo Savezu članu kao pravnom licu, a ne bilo kojem pojedincu koji pripada FSBiH. Odluka izvršnih odbora UEFA-e i FIFA-e jasno se odnosi na FSBiH kao člana UEFA-e", zaključio je Benz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.