Ponos svih Zeničana slavi 70. rođendan

Veliki jubilej za crno-crvene

Ponos svih Zeničana slavi 70. rođendan

D. Kurbegović

Nogometni klub Čelik osnovala je grupa ratnih veterana neposredno po oslobođenju grada Zenice od fašizma. Oni su u maju 1945. godine  odlučili da osnuju fudbalski klub, kojem su ime dali "Čelik", što simboliše grad čelika i metalurgije. Kao zvaničan datum osnivanja i datum obilježavanja rođendana zapisan je 16. juni.

Jučer je na stadionu Bilino polje trebala biti održana historijska sjednica Skupštine, gdje su delegati trebali pokloniti najljepši poklon za 70. rođendan kluba, a to je usvajanje novog statuta.

Međutim, zbog pojedinaca ponovo nije bilo kvoruma i statut je i dalje na čekanju. Zenički Čelik je ponos svih Zeničana, ali ono što se dešava u posljednjih 15-tak godina u klubu odraz je nepostojanja sistema, te zavlačenjem problema ispod tepiha i gomilanjem dugova.

Moramo ponoviti da Čelik i Zenica imaju najbolje uslove za rad, da imaju najljepši stadion u državi, pomoćne terene i sve ostalo što drugi klubovi u regiji sanjaju. Uzalud svi uslovi kada klub s Bilinog polja čeka na titulu već 18 godina, posljednji puta Zeničani su Evropu vidjeli 2007. godine.

Premalo za veliki klub kakav je sigurno Čelik, a kakva je situacija godinama u klubu dovoljno govori podatak da se niko iz kluba i Skupštine nije udostojio napraviti malu proslavu ili organizovati neku utakmicu povodom 70. rođendana kluba.

Kada će stvari krenuti nabolje to ne znamo, evidentno je da su mnogi građani Zenice izgubili volju i želju da idu na utakmice Čelika, njima još u sjećanjima ostaju utakmice u Intertoto kupu 2001. godine, a onim starijim finale tadašnjeg Mitropa Kupa, u kojem je Čelik rezultatom 1:0 savladao italijansku Fiorentinu na tek otvorenom Bilinom polju.

Čelik će ostati u historiji Bosne i Hercegovine upisan kao prvi šampioni osvajač kupa nezavisne države, titule je osvajao 1994. godine, te  u sezonama 1995/96 i 1996/97. Kup je osvajao dva puta 1994. godine, te u sezoni 1995/96. Poslije ovih rezultata najbolje su Zeničani bili plasirani u sezonama 1997/98, kada su bili viceprvaci, a 2000/01 završio je kao četvrti, te ostvario plasman u Intertoto kup, dok je u sezoni 2007/08, kao trećeplasirani član Premijer lige igrao u posljednjem izdanju Intertoto kupa. Nakon toga, igrao je dva finala Kupa BiH 2011 i 2014. godine, ali je poražen od Željezničara i Sarajeva.

Kada su u pitanju utakmice u Evropi tokom svoje historije, Čelik je odigrao 38 utakmica uz učinak od 23 pobjede, šest remija i devet poraza. Prvi puta je to bilo u sezoni 1970/71, kada je u svojoj debitanskoj sezoni došao do titule pobjednika pobjedom u finalu nad austrijskom Salzburgom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sezonu poslije Čelik je odbranio titulu pobjedom u finalu protiv slavne Fiorentine, crno-crveni igrali su finale i u sezoni 1972/73, ali su tada poraženi. U Srednjoevropskom Kupu Čelik je igrao i u sezonama 1974/75 i 1979/80, kada je ovaj kup i dobio naziv Intertoto kup. Ostala dva nastupa u Intertoto kupu, Čelik je zabilježio kao predstavnik Bosne i Hercegovine 2001 i 2008. godine. Navijačima Čelika posebno će ostati u sjećanju ljeto 2001. godine, kada su na prepunom Bilinom polju savladali turski Denizlispor i belgijski Gent, a crno-crvene je jedan gol dijelio od susreta sa njemačkim velikanom Werderom.

Budućnost Čelika zbog nepostojanja sistema i velikih dugova je upitna, nadamo se da će ovaj veliki klub iz naše države u narednom periodu izdignuti se iznad svih problema, te da ćemo ih gledati u vrhu Premijer lige i Evropskim takmičenjima, gdje im je svakako i mjesto.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.