Poraz BiH na otvaranju Evropskog prvenstva

Austrija slavila rezultatom 2:0

Poraz BiH na otvaranju Evropskog prvenstva

A. Beganović

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine u svom prvom historijskom susretu na Evropskom prvenstvu nije se proslavila. Naime, u okviru 1. kola grupe B Evropskog prvenstva Austrija je nadigrala Bosnu i Hercegovinu i zasluženo je slavila rezultatom 2:0.

Početak susreta pripao je Austrijancima. Izabranici Sakiba Malkočevića u susret su ušli bojažljivo, plan je bio što duže sačuvati mrežu netaknutom, što se na kraju ispostavilo kao velika greška.

Od prvog sudijskog zvižduka Austrijancu su konce igre držali u svojim rukama, naš vezni red je bio nevidljiv, tako da je gol "visio" u zraku. Uspjeli smo austrijskoj ofanzivi odoljeti do 18. minute, a onda je nakon lijepe akcije po lijevoj strani Christoph Baumgartner na nekih desetak metara od našeg gola primio loptu i rutinski savladao Filipa Vasilja.

I nakon vodstva Austrijanci nisu posustajali, odnosno krenuli su po još jedan pogodak, a takva igra im se isplatila u 36. minuti kada Baumgartner pogađa za 2:0. Pred sami kraj prvog dijela kapiten našeg tima Jasmin Čeliković je sa nekih 16 metara sjajno šutirao iz voleja, ali Ožegović je siguran.

U drugi dio naša reprezentacije je ušla nešto agresivnije i odigrala je dosta bolje nego u prvih 40 minuta.  Na početku smo i nakon jednog kornera zaprijetili Austrijancima, no Arase i Baumgartner su u 46. i 50. minuti mogli Austrijacima donijeti joiš ubjedljiviju prednost. Na našu sreću u tome nisu uspjeli.

Igrala se 54. minuta kada su Austrijanci propustili još jednu veliku priliku. Schmid je nakon dobre akcije sa nekih pet metara šutirao očajno i lopta je otišla van okvira gola.

Nakon toga izabranici Sakiba Malkočevića su napravili pritisak, u dva navrata je pokušao Benjamin Hadžić, ali promjene rezultata nije bilo.

U 64. minuti najbolja prilika za našu reprezentaciju. Nakon jednog kornera u skoku je najviši Benjamin Hadžić koji šutira glavom, no lopta odlazi u dobro postavljenog Benjamina Ožegovića. Do kraja susreta svoj šut je isprobao Amar Beširević. Šutirao je sa 25 metara, no lopta je otišla malo pored stative austrijskog gola.

Sve u svemu, zaslužena pobjeda Austrije, blijedo izdanje naše reprezentacije u prvih 40 minuta i dosta bolje u drugom poluvremenu. Naredni susret BiH igra sa Njemačkom 8. maja.

Evropsko prvenstvo, grupa B, 1. kolo:

Austrija - BiH 2:0 (Baumgartner 2x)
AUSTRIJA: Ožegović, Burgstaller, Meisl, Muller, Sittstam, Baumgartner, Schmid, Malicsek, Marešić, Wagnes, Arase.
BIH: Vasilj, Beširević, Čeliković, Velić, Mirić, Kovač, Dadić, Veladžić, N. Hadžić, Sadiku, B. Hadžić. Još su igrali Resić, Perić i Smajić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi