Pr(a)va prilika za popravni nakon kiksa protiv Kipra

Prvi "ples" Zmajeva za bodove prvi Velsa

Pr(a)va prilika za popravni nakon kiksa protiv Kipra

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine svoje pete kvalifikacije za Evropsko prvenstvo otvorila je onako kako je malo ko očekivao, porazom, i to na domaćem terenu od Kipra (2:1).

Gubitak bodova na samom startu kvalifikacija od "slabašnih" Kiprana nije bio u scenariju ni onih najvećih pesimista, ali upravo onaj najgori scenario desio se selektoru Safetu Sušiću i njegovim izabranicima. "Puna vreća" bodova otišla je na otok u Sredozemnom moru, a Zmajevi ih moraju pokušati nadoknaditi već danas od 20 sati na vrućem travnjaku stadiona Cardiff City protiv reprezentacije Velsa.

Prvi ples sa Velsom za bodove 
Sa selekcijom Velsa nismo igrali nikad ranije, makar ne takmičarsku utakmicu. U dva navrata smo se susreli u prijateljskim mečevima sa Velšanima. Pod vodstvom selektora Blaža Sliškovića smo remizirali odigravši 2:2 sada već davne 2003. godine, a mrežu Velšana tada su pogađali sadašnji Sušićev asistent Elvir Baljić i Sergej Barbarez. Prije dvije godine Safet Sušić je predvodio BiH u prvoj i jedinoj pobjedi nad Velsom. Tada smo slavili sa prilično laganih 2:0, a golove su za Zmajeve dali Ibišević i Stevanović.

Ipak, Vels nije ona reprezentacija od prije dvije godine, nažalost nismo ni mi. Upravo ovu konstataciju potvrdio je i kormilar našeg nacionalnog tima Safet Sušić, pred polazak za Vels. Kazao je Sušić da je njegov tim prije dvije godine bio bolji i kvalitetniji od ovoga danas, ali isto tako je rekao da je i sadašnja ekipa u stanju pobijediti Velšane.

Treba staviti ruku na srce pa priznati da Velsu nedostaje nekoliko ključnih igrača, pa bi s tim u skladu Zmajevi trebali imati nešto lakši posao u nastojanju da dođu pozitivnog rezultata, za koji se svi nadamo da će biti pobjeda koja bi saprala gorak ukus blamaže protiv Kipra.

Chrisu Colemanu sasvim sigurno će najviše nedostajati Aaron Ramsey, vezni fudbaler Arsenala, od kojeg u mnogome zavisi igra ove otočke reprezentacije. Ipak, ni Safet Sušić nije bolje prošao od svog kolege. Bičakčićeva gripa i povreda leđa nesuđenog povratnika Spahića desetkovale su našu odbrambenu liniju i u težak položaj stavile Sušića, ostavivšim mu jako malo prostora za manevar. 

Hadžićna stoperu
Ognjen Vranješ teško da će biti u ulozi koju je u nekim ranijim utakmicama znao odlično odigrati, a razlog je manjak minuta u ovoj sezoni. I sam Sušić je kazao da je teško očekivati Vranješa u sastavu za veččerašnji duel, a kao rješenje nametnuo se Anel Hadžić, veznjak Sturma.

Vjerovatni sastavi BiH za duel sa Velsom trebao bi izgledati ovako: Begović - Mujdža, Hadžić, Šunjić, Lulić - Hajrović, Pjanić, Bešić, Prcić - Ibišević, Džeko (C).

Kako god Vels nije za potcijeniti. Kako uopšte potcijeniti ekipu u kojoj igra jedan od najskupljih i najboljih fudbalera planete Gareth Bale. Igrao je Bale i prije dvije godine, a Begović je tada upisao "clean-sheet". Iako je na zvaničnoj press-konferenciji kazao kako se nada da će sačuvati svoju mrežu, sigurno je da Asmir ne bi imao ništa protiv da se igrač Real Madrida upiše u strijelce, a da "kugla" više završi u mreži Begovićevog kolege na golu Velsa.

Chris Coleman će prema svim informacijama i onome što je viđeno na treninzima Velsa večeras izvesti ovih jedanaest: Hennessey - Davies, Gabbidon, A. Williams (C), Gutner - Collison, Ledley, Taylor, J. Williams - Bale, Easter.

Činjenica je da BiH nikad nije poražena od Velsa, ali nikad nismo ni igrali ovako značajnu utakmicu sa dananjim protivnikom. Nadajmo se da će i nakon ovog duela Velšani samo sanjati pobjedu nad Zmajevima!

13. februar 2003.
Vels – Bosna i Hercegovina 2:2 (Earnshaw 8., Hartson 74. / Baljić 5., Barbarez 64.)
VELS: Ward (od 46. Crossley), Weston (od 60. Matthew Jones), Melville, Page, Speed, Davies, Savage (od 88. Oster), Pembridge, Earnshaw (od 77. Koumas), Bellamy, Hartson (od 80. Taylor). 
BOSNA I HERCEGOVINA: Hasagić, Berberović, Musić, Konjić, Biščević (od 90. Velagić), Hibić, Bolić (od 89. Halilović), Bešlija, Barbarez (od 80. Mišković), Grujić (od 79. Mulina), Baljić (od 79. Hrgović). 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

15. avgust 2012.
Vels – Bosna i Hercegovina 0:2 (Ibišević 21., Stevanović 54.)
VELS:
Myhill, Gunter (od 69. Ricketts), Blake (od 78. Lynch), Taylor, Williams, Bale (od 62. Robson-Kanu), Allen, Crofts (od 88. Earnshaw), Ramsey, Church (od 64. Bellamy), Vokes (od 69. Morison).
BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Spahić, Pandža (od 71. Šunjić), Mujdža (od 86. Vranješ), Salihović, Pjanić (od 83. Sesar), Lulić, Zahirović (od 86. Vrančić), Stevanović (od 63. Stevanović), Ibišević (od 74. Svraka), Džeko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.