Premijer liga BiH 98. na svijetu u 2008.
U našem regiona samo Crna Gora gora od BiH

IFFHS odredio rejting za prošlu godinu

Premijer liga BiH 98. na svijetu u 2008.

Teme:

Fudbalska Premijer liga BiH u 2008. godini ranigrana je na 98. mjesto svjetskih nacionalnih šampionata sa kooeficinentom od 184,5 bodova, objavio je danas Međunarodni institut za statistiku i istoriju fudbala.

Prvenstvo BiH među lošija je rangiranima i u našem regionu. Najbolje plasirana u izboru IFFHS je Hrvatska nogometna liga na 34. poziciji. Od zemalja iz okuruženja BiH, Srbija je 34, Slovenija 54, dok je Makedonija 78. Crna Gora jedino je lošija od BiH, jer je nema među 100 najboljih svjetskih liga.

Najboljom je, očekivano, proglašena Premier liga Engleske (1.192 bodova). Na drugom mjestu je italijanska Seria «A» (1.031). Zanimljivo, šampionat Argentine je treći (1020 bodova) ispred četvrte španske Primere (952). Peto mjesto pripalo je nacionalnom prvenstvu Brazila (942).

Budes liga Njemačka, čiji je prvi strijelac naš Vedad Ibišević sa 18 postignutih golova u jesenjem dijelu ove sezone, je šesta, a u top deset još slijede Francuska, Meksiko, Portugal i, na opšte iznenađenje, Ukrajina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.