Premijer liga BiH iz ugla jednog kapitena

Kada san postane java

Premijer liga BiH iz ugla jednog kapitena

D. Vejo

Fudbaleri banjalučke Krupe, ove godine ispisali su historiju u svojoj debitantskoj sezoni u Premijer ligi BiH.

Preko trnja do zvijezda, tako se može opisati put od prvoligaškog prvog mjesta, do onog premijerligaškog petog, bar kada je u pitanju jesenji dio sezone. San je postao java, snovi realnost, pritisak postajao sve jači, a sve su to izabranici Slobodana Starevića herojski na svojim leđima nosili. 

Biti kapiten, predstavlja veliku odgovornost, taj komadić trake predstavlja nešto više, čast i borbu. Tako se kapiten banjalučke ekspedicije vratio u prošlost, te se prisjetio posljednjih prvoligaških dana i samog osjećaja znajući da od naredne sezone ne gostuju više u Etno selu Stanišići, već na Koševu i Grbavici.

"Posljednja utakmica je odigrana u Krupi, protiv Kozare gdje smo ubjedljivo slavili sa velikih 4:0. Osjećaj je bio odličan, s obzirom na to da smo ispunili cilj koji je bio postavljen na početku sezone", rekao je za SportSport.ba štoper i kapiten, Aleksandar Vukotić.

Stiglo je i to, najelitnije fudbalsko takmičenje u Bosni i Hercegovini. Prvi protivnik bila je ekipa Mladosti Doboj-Kakanj i remi. Treme nije nedostajalo.

"Sigurno da je bilo velike treme, zbog svega što je ta utakmica donosila. Historijska utakmica za nas, remi i prvi bod u Premijer ligi BiH", prisjeća se mladi Vukotić.

Na prvi trijumf nisu čekali dugo, svojom borbenošću i zalaganjem isti su ostvarili već u drugom kolu. Pao je Metalleghe.

"Znali smo da možemo dobiti Metalleghe jer je to direktan konkurent u borbi za opstanak. Dali smo sve od sebe i upisali prva tri boda, ona historijska koja su nam mnogo značila", dodaje fudbaler.

Predvoditi ekipu sa kapitenskom trakom na ruci zahtjeva mnogo odgovornosti. Pogotvo u duelima sa Sarajevom, Željom ili Zrinjskim.

"Velika je čast nositi traku i biti kapiten ekipa koja prvi put igra Premijer ligu BiH. Ne osjećam nikakav pritisak, već je to dodatni motiv za mene", ističe on.

Red, rad i disciplina, na treningu ni vjetar nije mogao da se čuje i tako u svakih 18 kola. Igrači kao đaci u školi, slušali su svaku riječ koji njihov trener kaže, rezultati su stizali te se ništa nije prepustilo slučaju. Dovoljno je reći, Slobodan Starčević.

"Nema sumnje da se radi o jednom izuzetnom stručnjaku. Što govore i rezultati. Maksimalna ozbiljnost i disciplina su uvijek na prvom mjestu", ističe kapiten.

Utakmica po utakmicu, jesen završi. Četvrto mjesto i 30 bodova.

"Vjerujem da ni najveći optimisti nisu očekivali ovakvu polusezonu. Pokazali smo da možemo se nositi sa svima, što govori i činjenica da smo na dosta dobroj poziciji na tabeli", misli Vukotić.

Neizbježno pitanje, bilo je i Borac i njegovo mjesto u Premijer ligi BiH.

"Borac je klub sa bogatom historijom. Grad Banja Luka sigurno zaslužuje još jednog premijerligaša, uz nastavak prvenstva i dobrog proljeća. Vjerujem da će se Borac brzo vratiti tamo gdje mu je mjesto", kazao je fudbaler.

Kapiten Krupe, u redove Banjalučana stigao je iz Srbije.

"U Krupu sam stigao prije početka Prve lige Republike Srpske. Vidio sam da se radi o mladoj ekipi punoj dokazivanja, što smo kasnije i pokazali ubjedljivim ulaskom u Premijer ligu BiH. Sada nas očekuje zaslužen odmor", zaključuje Aleksandar Vukotić.

Ekipu je predvodio i predvodit će časno, dostojanstveno i ponosno, u maniru i onako kako su to svojevremeno radili veliki Paolo Maldini, Carles Puyol i drugi velikani evropskog fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi