Premijer liga BiH na 98. mjestu u svijetu
Ne pomaže ni velika podrška navijača

Loš plasman lige

Premijer liga BiH na 98. mjestu u svijetu

Teme:

Prema najnovijoj listi IFFHS-a, krovne svjetske organizacije za sportsku statistiku Premijer liga BiH nalazi se na 98. mjestu u svijetu od 100 rangiranih liga. Lošiji od nas su samo Jordan i Indonezija.

Prvo mjesto na listi očekivano drži engleski Premiership, a slijedi ga italijanska Seria A. Možda je malo iznenađenje što se na trećem mjestu našla argentinska liga ispred španske Primere koja drži četvrto mjesto, ali u Argentini se zasigurno igra odličan nogomet, jedini problem koji imaju su česti neredi navijača, te slaba finansijska situacija klubova koji nisu u stanju zadržati najbolje igrače kad stigne dobra ponuda iz Europe.

Na petom mjestu je brazilska liga, dok je na visokom šestom mjestu Bundesliga koja se već nekoliko godina nalazi iza Argentine i Brazila. Iza Njemačke su francuski Le Championat, te iz godine u godinu sve jača meksička liga.

Top 10 svjetskih liga zaključuju Portugal i Ukrajina kojoj su velika ulaganja moćnih biznismena poput Ahmetova i Surkisa donijela visok kvalitet lige. Od 10 do 20 mjesta na listi se nalazi sedam europskih liga, te tri lige iz Južne Amerike Čile, Peru i Kolumbija.

Lige zemalja koje su s nama u kvalifikacijskoj grupi za SP su visoko plasirane. Pored već spomenute Španije koja je na četvrtom mjestu, turska liga je na 11, Belgija 19, Estonija 44, a Armenija 87, ali ono što bode u oči je činjenica da su svi ispred nas.

Od liga s prostora bivše Jugoslavije najbolji ranking ima 1. HNL koja je plasirana na 31, Srbija je na 34, Slovenija 54, a Makedonija na 78 mjestu. Jedina liga koja je ispod naše je crnogorska koja nije među 100 liga.

Pogled na listu nije nimalo prijatan kada pogledamo da su visoko iznad nas lige Jemena, Sudana, Nikaragve, Libije, Zimbabvea, Moldavije, Gruzije, i mnogih drugih zemalja koje mi čest gledamo s velikim podcjenjivanjem. N alisti od 100 liga, naša je jača samo od jordanske i indonezijske.

Poredak:

1. Engleska
2. Italija
3. Argentina
4. Španija
5. Brazil
6. Njemačka
7. Francuska
8. Meksiko
9. Portugal
10. Ukrajina
11. Turska
12. Grčka
13. Holandija
14. Čile
15. Peru
16. Kolumbija
17. Rusija
18. Danska
19. Belgija
20. Škotska
22. Paragvaj
23. Urugvaj
31. Hrvatska
34. Srbija
44. Estonija
54. Slovenija
77. SAD
78. Makedonija
87. Armenija
98. BiH
99. Jordan
100. Indonezi
ja

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.