Prije 7 godina, Newcastle igrao na Koševu

Prije 7 godina, Newcastle igrao na Koševu

Danas, tačno prije 7 godina Željezničar je odigrao povijesnu utakmicu za našu državu u poslijeratnom periodu.

Nakon što su u prvom pretkolu savladali islandskog prvaka Akranesa sa ukupnim rezultatom 4:0, u drugom pretkolu protivnik Želje je bio norveški viceprvak Lillestrom. U prvoj utakmici, naš predstavnik je izborio gostujuću pobjedu rezultatom 1:0, i na taj način je stekao veliku prednost pred revanš utakmicu.

Uoči revanša, trener plavih Amar Osim je na pitanje novinara: "Šta ako uspijete proći Lillestrom, kako igrati protiv Newcastla?", odgovorio u svom stilu kroz šalu "Lagano ćemo mi protiv Newcastla, samo da prođemo Lillestrom".

Njegova očekivanja su se i ispunila, jer Željezničar je i u revanšu slavio istim rezultatom, što je značilo da idu na megdan velikom Newcastle Unitedu. Zvijezde kao što su: Shearer, Lua Lua, Dyer, Jenas i drugi, izazvali su nezapamćen interes za jednu utakmicu u našoj državi.

Stadion Koševo bio je tada kao kutija šibica, ispunjen sa 38.000 gledalaca koji su došli vidjeti nešto što se ne gleda svakodnevno. Nisu se pokajali, naši tadašnji prvaci su pružili dostojnu partiju, ali jedna greška je bila dovoljna izuzetno kvalitetnom gostujećem timu da osigura veliku zalihu pred revanš.

Željezničar je izgubio na Koševu sa 1:0, ali što najviše imponuje je činjenica da je svih 38.000 gledalaca sa ovacijama ispratilo igrače. U revanšu ipak raspad sistema, sve mane našeg tima su došle do izražaja, a ekipa kao što je Newcastle nije propustila to iskoristiti. Konačan rezultat je glasio 4:0 za domaćina, ali bez obzira na negativan rezultat, dvije utakmice protiv ovog protivnika su ostale duboko u sjećanju poznavaoca fudbala u našoj zemlji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.