Prije 93 godine rođen je Željo, najtrofejniji bh. klub

Plavi sa Grbavice slave rođendan

Prije 93 godine rođen je Željo, najtrofejniji bh. klub

Na današnji dan prije tačno 93 godine osnovan je FK Željezničar, najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini.

Tog 17. septembra 1921. godine Željo je protiv SAŠK Napretka odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Ideju o osnivanju kluba donio je Dimitrije Dimitrijević 1920. godine, a istu je predložio svom kolegi i prijatelju Ludvigu Lepleu. Dimitrije je bio željeznički radnik a Leple mašinovođa, pa je tako klub dobio ime Željezničar koje nije promijenio niti jednom u historiji dugoj 93 godine.

Željo je uvijek bio i ostao Željo, i iz godine u godinu je rastao iako nikada nije imao lagan put. Problemi sa vlastima pratili su rad ovog radničkog kluba kroz cijeli njegov vijek. "Ni države, ni vlasti sve nisu mogli da te ugase", navodi se u jednoj pjesmi posvećenoj Želji i otprilike u kratkim crtama objašnjava situaciju, kao i velike Željine pobjede koje nisu bile ostvarivane na zelenom terenu već izvan njega.

Praćen brojnim nedaćama, Željo je preko trnja stigao do zvijezda i izrastao u najtrofejniji i vjerovatno najpopularniji klub iz Bosne i Hercegovine. Željezničar je osvojio osam titula i to prvu 1946. godine u okviru Prvenstva Narodne republike BiH, zatim 1972. u sklopu Jugoslavije dok se još u šest navrata okitio titulama prvaka nezavisne BiH. Željo je Premijer ligu osvajao 1998., 2001., 2002., 2010., 2012. i 2013. godine. Plavi sa Grbavice su osvojili i pet kupova, i to u 2000., 2001., 2003., 2011. i 2012. godine. Željo je jedini klub koji je uspio osvojiti duplu krunu u Bosni i Hercegovini, a učinio je to u dva navrata. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najveći uspjeh Željezničara je polufinale Kupa UEFA ostvareno u sezoni 1984/85. kada su Plavi predvođeni, samo jednom u nizu legendi koje je klub dao, Ivicom Osimom doživjeli nesretno ispadanje od Videotona. Ta je utakmica za sva vremena obilježila Željinu historiju, a rezultat koji su tada ostvarili Plavi sa Grbavice ostat će skoro sigurno nemoguća misija za ponoviti svim klubovima ne samo iz BiH, već sa ovih prostora u nadolazećem periodu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.