Prisjetimo se pirove, ali historijske pobjede BiH u Brazilu!

Na današnji dan prije tri godine

Prisjetimo se pirove, ali historijske pobjede BiH u Brazilu!

Na današnji dan, prije tačno tri godine, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je svoju prvu pobjedu na velikim takmičenjima. Zmajevi su u Salvadoru rezultatom 3:1 savladali Iran i tako se časno oprostili od Svjetskog prvenstva, nažalost već u grupnoj fazi takmičenja.

Tadašnji selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić je od prve minute na teren poslao sljedeći sastav: Begović; Vršajević, Spahić, Šunjić, Kolašinac; Sušić, Besić, Pjanić, Hadžić; Džeko, Ibišević. U drugom poluvremenu su zaigrali Vranješ, Salihović i Višća.

BiH je uoči utakmice sa Iranom već izgubila sve šanse za plasman dalje, dok je Iran imao teoretske, pa ovaj meč nije imao preveliki rezultatski značaj. Ipak, 25. juna 2014. godine se svaki Bosanac i Hercegovac osjećao ponosno i pobjeda nad Iranom će ostati upisana u historiju.

Naša reprezentacija je povela u 23. minuti golom Edina Džeke, koji je proglašen i za igrača utakmice. Na 2:0 je u 59. minuti povisio Miralem Pjanić, da bi u 82. Reza vratio Iran u igru. Međutim, BiH je već u narednom napadu vratila sigurnu prednost, a strijelac je bio Avdija Vršajević koji je postavio konačan rezultat utakmice.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Kao što svi znamo, trijumf nad Iranom nažalost nije pomogao Zmajevima da se plasiraju dalje, a takmičenje smo završili kao trećeplasirani tim grupe F sa tri boda i gol razliku 4:4. Dalje su se plasirali Argentina (9 bodova) i Nigerija (4), dok je Iran završio na posljednjem mjestu grupe sa jednim osvojenim bodom.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi