Putokaz za Brazil

Bosanci i Hercegovci žele plesati sambu

Putokaz za Brazil

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine, u utorak je odigrala prijateljski meč protv Brazila, u kojem smo poraženi sa 2:1.

Rezultat koji ima dvije strane medalje.

Prije same utakmice, ishod,  koji je vjerovatno svako od nas priželjkivao i koji bi odmah potpisao, protiv peterostrukih prvaka svijeta, pogotovo jer smo u meč ušli dosta oslabljeni.

Činjenica da smo odigrali dosta dobru utakmicu, kao i nesretno primljeni gol u sudijskoj nadoknadi, ostavljaju određeni žal za samim rezultatom, ali u čitavoj priči, poenta je između.

Naša reprezentacija je odigrala zaista sjajnu utakmicu, u kojoj smo bili u najmanju ruku ravnopravan protivnik sedmoj selekciji svijeta i peterostrukim svjetskim prvacima, Brazilcima.

Riječi Thiaga Silve, fudbalera Milana, u ovome trenutku možda i najboljeg svjetskog stopera, koji igra u vjerovatno taktički najzahtjevnijoj ligi svijeta, dovoljno govore:

"Odigrali su taktički savršeno. Svi igrači su bili u liniji sa loptom i onda je teško pronaći prostor. Kada igrate protiv takvog tima, rizik je veliki, jer imaju sjajne kontre i dodatno vam otežavaju." pohvalno je govorio stoper Milana o našoj reprezentaciji.

I da, upravo tako, odigrali smo taktički i trkački vrlo dobru i  kvalitetnu utakmicu, u kojoj nismo ostavljali mnogo prostora Kariokama.

Vječiti pesimisti ili najveći realisti, rekli bi, kako ovaj Brazil nije ni sjena ranijih brazilskih generacija, sa čime se u načelu možemo složiti, ali time, svakako, ne možemo umanjiti ono što Brazil predstavlja u današnjem fudbalu.

Sedma reprezentacija svijeta, sa kojom smo igrali ravnopravno i odigrali kvalitetno, ne samo u defanzivnom dijelu, nego i prema naprijed, gdje smo napravili nekoliko opasnih situacija pred golom Cesara.

Pokazali smo da možemo igrati i protiv najvećih, jer kada pogledamo neke ranije Brazilske rezultate, vidjet ćemo da su padale i reprezentacije poput Egipta (2:0), Meksika (2:1). Argentine (2:0), Gane (1:0), često i bez ispaljenog metka.

Ekipe iz samog svjetskog vrha i stalne učesnice velikih takmičenja. Protiv istoga ovoga Brazila, reprezentacije, čiji današnji kvalitet mnogi osporavaju, a protiv kojih je naša reprezentacija odigrala zaista dobar meč.

Šteta je što smo nesretno poraženi, ali ova utakmica nosi i jednu pozitivnu psihološku stranu. Pokazali smo da nemamo straha i da se ravnopravno možemo nositi sa svima, što je dodatni stimulans pred nadolazeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Uzimajući u obzir da smo igrali bez standardnih bočnih igrača Mujdže i Lulića, čije doprinos i značaj za reprezentaciju nikada nije dolazio u pitanje, dobivamo jednu kompletnu sliku naše selekcije.

Imamo kvalitet za odlazak na SP u Brazilu 2014. godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Klasa Begovića, Spahića, Lulića, Pjanića, Džeke, nije upitna. Svjetski provjereni igrači, potpomognuti
prekaljenim majstorima poput Misimovića, Papca, Rahimića, kao i nadamo se nadolazećim mladim snagama, mogu napraviti historijski uspjeh i ostvariti plasman na veliko takmičenje, koji svi zajedno željno isčekujemo.

U međuvremenu, naša reprezentacija će prije početka kvalifikacija odigrati još nekoliko kvalitetnih prijateljskih utakmica (Irska, Vels, Meksiko), sa vrlo kvalitetnim protivnicima i provjere koje će nam dobro doći. Biće to prilika za selektora Sušića da isproba i neke nove igrače i potencijalna imena koja se najavljuju kao mogući reprezentativci, čime bi dobili potrebnu širinu, nešto što nam vjerovatno i najviše nedostaje u ovome momentu.

Čini se da da konačno imamo jedan sistematski plan, atmosferu i dobru organizaciju, koja će možda biti i ključna za naš kvalifikacijski put u Brazil 2014. Brazil je bio putokaz za sambu, koja nas, nadamo se, čeka za dvije godine.




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.