Recept za uspjeh: Pravi čovjek na pravom mjestu

Marinović preporodio Zmajiće

Recept za uspjeh: Pravi čovjek na pravom mjestu

A. Beganović

Euforija, osjećaj posebno dobrog raspoloženja i sreće, je pojam dobro poznat Bosancima i Hercegovcima pogotovo nakon sportskih uspjeha.

Nije ni čudo što je tako jer uspjesi bosanskohercegovačkog sporta mogu se prebrojati na prste jedne ruke, no bez obzira na to činjenica je da često pretjerujemo.

Tako će biti i večeras nakon ubjedljive pobjede mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine u Velsu nad domaćom selekcijom (4:0), no strasti treba smiriti, a mladim reprezentativcima koje s klupe predvodi nekadašnji trener Borca i Zrinjskog, Vinko Marinović, ne treba stavljati ogromni teret na leđa.

Pritisak je trenutno ono što im najmanje treba, a ako je suditi po njihovim igrama u posljednje vrijeme, razloga za radost imat ćemo još mnogo.

Domaće je najbolje

Vinko Marinović, trener koji se kalio u, gle čuda, Premijer ligi, najzaslužniji je za dobre rezultate mlade reprezentacije. Fudbalski savez BiH povukao je pravi potez imenujući Marinovića za selektora, a ovaj mladi stručnjak na ukazano povjerenje odgovorio je na najbolji način.

I nije Marinović izmislio toplu vodu, u reprezentaciju je pozivao najbolje što BiH ima, disciplinu je podigao na jedan viši nivo što je na svojoj koži najbolje osjetio mladi golman Goran Karačić, koji je pred utakmicu sa Portugalom zakasnio na okupljanje.

Bez mnogo pompe, kako to i rade pravi treneri, Karačiću je objasnio neke stvari, poslao ga kući, a u vatru je bacio mladog Trkulju. I pogodio je, a u isto vrijeme poslao je poruku i svim ostalim reprezentativcima. Reprezentacija je svetinja, kršenje discipline neće biti tolerisano, a selektor je bez obzira što je trenersko ime stekao u Premijer ligi taj koji se pita za sve.

Fudbalski savez BiH pogodio sa Marinovićem

Večeras su naši momci, od kojih čak šest iz prve postave dolazi iz Premijer lige (Trkulja, Todorović, Mihojević, Ćavar, Lončar i Menalo) igrali protiv igrača koji su ugovorima vezani za velike evropske klubove (Wilson - Liverpool, Matondo - Manchester City, Broadhead - Everton, Smith - Manchester City, Poole - Manchester United, Dasilva - Chelsea) i nisu bili u poddređenom položaju. Naprotiv, očitali su im lekciju iz fudbala i pokazali su da i pored svih problema bh. fudbal ima svijetlu budućnost.

Istina, svi ovi naši mladići morat će proliti još mnogo znoja ukoliko žele napraviti nešto više, no u momentima kada je naš A tim na svojevrsnoj raskrsnici, kada su mnogi do jučer standardni reprezentativci na zalasku karijere, budući selektor našeg nacionalnog tima bez obzira kako se zvao na njih mora obratiti pažnju. Ime kluba iza imena i prezimena igrača sa spiska reprezentacije nikada više ne smije biti neka referenca, kao što ni budući selektor ne smije čekati da mladi igrač iz Premijer lige ode "preko grane" kako bi ga gurnuo u vatru. 

Recept je jasan, pravi čovjek na pravom mjestu. Sa Marinovićem je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine pogodio, a da li će i sa budućim selektorom nacionalnog tima ostaje nam da vidimo.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti