Regionalna liga, da ili ne?!
Sigurno je da bi bilo više navijača, a incidenata?

Podijeljena mišljenja o inicijativi iz Beograda

Regionalna liga, da ili ne?!

Ideja o formiranju Regionalne fudbalske lige po uzoru na košarkaše, te vaterpoliste, u kojoj bi nastupili klubovi sa prostora bivše SFR Jugoslavije, pa čak i neke ekipe iz Bugarske, Rumunije ili Mađarske, aktuelizirana je ponovo iz Beograda. Tomislav Karadžić, predsjednik FS Srbije, u medijima naših istočnih komšija istakao je da je vrijeme za ozbiljne pregovore, ali i da on nije za to da u njoj učestvuju samo klubovi iz zemalja nastalih raspadom SFR Jugoslavije.

Karadžić: Vreme je za ozbiljne razgovore

"Vreme je za ozbiljne razgovore, i to odmah, da bismo posao započeli za godinu-dve... Ali, ja mislim da je za fudbal jadranska liga skučena. Pun pogodak bi bio ako bi u toj ligi igrali i najbolji timovi ostalih naših suseda. O tome ćemo pričati i sa Mađarima, Bugarima...", izjavio je Karadžić, koji je naglasio da će o ovoj temi informirati i Mišela Platinija, predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA).
Za razliku od Karadžića, njegov kolega po funkciji u NS/FS BiH mnogo je odmjereniji u izjavama vezanim za ovo pitanje. Iljo Dominković naglašava nekoliko prepreka koje bi trebalo otkloniti kako bi se krenulo u realizaciju ove ideje.

Dominković: Ideja pobuđuje zanimanje


“Za eventualno učešće naših premijerligaških klubova u regionalnoj ligi saglasnost bi morala dati Skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine”, tvrdio je Dominković danas u “Nezavinim novinama”, te, između ostaloog, dodao:
"Sigurno je da ovakva ideja pobuđuje zanimanje, ali je potrebno napraviti širi elaborat za njenu realizaciju. Niz je nerazjašnjenih pitanja, a pod broj jedan, da li bi ovakvu ligu odobrila UEFA, koja je nadležna za ovakva pitanjau. Gledajući sa stanovišta UEFA, pitanje je da li postoji potreba za time, s obzirom na zgusnuti raspored klupskog natjecanja u nacionalnim šampionatima i evropskim ligama, kao i nastupima nacionalnih reprezentacija, od A do najmlađih timova. Drugo pitanje je da li bi klubovi prihvatili učešće u regionalnom natjecanju ako iz nje ne bi mogli ići u neko od UEFA natjecanja. I na kraju, dvojbeno je pitanje finansiranja, jer ako nema finansijske računice, pitanje je da li bi klubovi prihvatili učešće.“

Šuman: Vratili bi navijače na tribine

U bh. premijerligaškim klubovima, prema prvim reakcijama, itekako su zainteresovani za igranjem u Regionalnoj ligi.
“To bi bio jedan veliki pomak, ne samo za bh. klubove, već i sve druge koji bi učestvovali. Vratili bi navijače na tribine, privukli sponzore, te skrenuli pažnju nekih većih klubova”, rekao je Hajrudin Šu¬man, predsjednik FK Sarajevo u današnjem “Sanu”.

Savičević: To je glupost!

Dejan Savićević, predsjednik FS Crne Gore, prilikom nedavnog gostovanja u Sarajevu nije podržao objedinjavanje klubova iz regiona u jedno takmičenje.
"Regionalna liga je glupost! Naravno, bilo bi lijepo okupiti sve klubove u jedno takmičenje, ali je to nemoguće realizovati. Dosta je tehničkih detalja koje prvo treba riješiti. Prije svega, ko bi vodio takmičenje, šta bi dobio prvak ove lige, šta bi se dogodilo s nacionalnim šampionatima... Uz to, problem su i termini, tako da mislim da je formiranje regionalne lige nemoguća misija", pričao je Savićević.

U Hrvatskoj suzdržani

Vlatko Marković, predjsednik HNS-a danas je u našim medijima kazao kako i nije raspložen za priču o Regionalnoj ligi u telefonskom razgovoru. No, prema ranijim rekacijama u Hrvatskoj i nisu pretjerano zainteresovani za učešće u ovoj vrsti takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.