Sadoviću odgovara ofanzivna taktika

BIH internacionalac rešeta mreže u Austriji

Sadoviću odgovara ofanzivna taktika

Austrijski prvoligaš Magna Winer Neustadt u poslednje vrijeme je u odličnoj formi, a najveće zasluge za dobre rezultate ima naš internacionalac Mirnel Sadović (26).

Rođeni Sarajlija je u dva kola postigao tri gola i sa šest pogodaka je trenutno drugi strijelac tima koji je u ovom momentu peti na tabeli.

"Jesenas nisam igrao mnogo iz dva razloga. Prvi je što sam jedno vrijeme bio povrijeđen,a drugi što je trener Schoetel forsirao igru sa samo jednim napadačem. Sad je to promijenio i igramo sa tri isturena igrača što mi odgovara,  a uz to sam i potpuno spreman", ističe Sadović na početku razgovora za SportSport.ba.

Vaš trenutni učinak je 16 odigranih utakmica i 6 golova.

"Moram napomenuti da sam bio starter samo na polovini utakmica iz već navedenih razloga pa samim tim učinak dobija na težini. Prvi strijelac tima Aigner postigao je dva gola više od mene, ali četiri iz penala. Imamo inače mladu i perspektivnu ekipu gdje sam ja sa 26 godina jedan od starijih. U posljednja tri kola smo savladali Red Bull Salzburg sa 1:0 i LASK sa 3:2 dok smo smo sa Kapfenbergom odigrali 1:1. Peti smo sa 38 bodova, ali razlike nisu mnogo velike pa se nadamo i izlasku u Evropu. Drugoplasirani Sturmm ima na primjer 4 boda više, a Ried i Red Bull Salzburg po tri pa je to dostižno. Za vikend putujemo u Graz na megdan upravo Sturmu u kome nastupa Samir Muratović", objašnjava mladić koji je bio starter u posljednja tri kola i u Linzu je bio dvostruki strijelac (pobjedonosni gol u 82. minutu) dok je protiv Kapfenberga doveo svoj tim u vodstvo što ipak nije bilo dovoljno za trijumf.

Recite nam nešto više o vašem klubu o kome se kod nas ne zna baš mnogo.

"Klub je praktično tek nastao i da bi imali na primjer takvu bazu navijača pored Rapida i Austrije treba da prođe još minimum 10 godina, ali se ne žalimo jer iako je Winer Neustadt pored Beča, imamo više navijača od recimo Admire. Naš finansijer je bogati Frank Schtronah zahvaljujući kome smo se i našli u eliti. On je imao plan da izgradi veliki šoping centar u sklopu koga bi se našla i Arena na kojoj bi Magna igrala utakmice, ali došlo je do nesuglasica sa političarima. On je uslijed toga odlučio da u klub ulaže još do 2013, a poslije toga više ne jer smatra da mu je onemogućeno da uz velika ulaganja i zaradi. Međutim, s obzirom da je Austrija ozbiljna zemlja, on će će ispuniti sve do tad što treba i svakom će biti isplaćeno ono što je dogovoreno, a šta će biti poslije 2013. vidjećemo", obrazložio je Mirnel koji je igračku karijeru počeo u Austriji još kao dječak da bi zatim od 2002. do 2004. bio u Arminiji iz Bilefelda, a zatim u FK Sarajevo prije nego što se 2005. vratio u Austriju gdje je nosio dres Siebenbrunna, Austrije Lustenau, Kremsa, Admire, St. Poeltena i od 2009. Magne.

Kakvi su vam planovi jer vam ugovor ističe na kraju sezone?

"Malo je nedostajalo da se već tokom posljednje zimske pauze preselim u Njemačku jer je bilo ozbiljnog interesovanja i od prvoligaških i od drugoligaških klubova. Odlučio sam da ipak ostanem i ukoliko nastavim da igram u ovako dobroj formi onda će i mogućnost transfera biti veća. Želim ići dalje i Njemačka mi je najveći cilj, bilo Bundesliga ili Cvajta. Moram istaći da se u Austriji igra sasvim solidan fudbal i da mi je žao što je možda podcijenjena pa to utiče i na reprezentativni poziv", zaključio je na kraju razgovora za naš portal Mirnel Sadović koji je jednom igra za mladu selekciju BIH, a jednom se našao i na širem spisku kod Miroslava Ćire Blaževića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.