Sarajevo "spasilo" Ligu za prvaka

Motiv za četvrto mjesto i dalje postoji

Sarajevo "spasilo" Ligu za prvaka

Piše: E. Škorić
Trijumfom nad ekipom Mladosti (3:2) u Doboju kod Kaknja Sarajevo je izborilo plasman u finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Sarajevo je pobjedom došlo korak bliže cilju, a to je ove sezone za bordo tim barem jedan trofej i izlazak u Evropu. 

Osim što su napravili veliku stvar za svoj tim plasmanom u finale, igrači bordo tima su ujedno učinili zanimljivijom borbu u Ligi za prvaka. 

Naime, da je kojim slučajem prošla Mladost u finale, te da Široki eliminiše Željezničar, onda bismo u borbi za trofej gledali ekipe iz Lige za opstanak, što bi značilo i manjak motiva kod tri kluba u Ligi za prvaka.

U tom slučaju ne bi bila mogućnost da četvrti iz Lige za prvaka ide u Evropu, pa Radnik, Sloboda i Krupa doslovno ne bi ni imalo razlog da se bore do kraja sezone, dok će ovako naravno nastaviti da sanjaju tu četvrtu poziciju i priključak Želji, Sarajevu i Zrinjskom u Evropi. 

Da bi se četvrtoplasiranom u Ligi za prvaka otvorilo mjesto u Evropi, Kup bi moralo da osvoje Sarajevo ili Željezničar, odnosno timovi s prve tri pozicije. Ukoliko se kojim slučajem Široki izbori za finale i za trofej, četvrtoplasirani tim Lige za prvaka neće igrati Evropu. Naredne srijede bi, ukoliko Željo na Grbavici ipak prođe Širokog unatoč 0:1 iz prve utakmice, zvanično bilo otvoreno i četvrto mjesto za plasman u Evropu.


Kup BiH