Sarajevski premijerligaši pismom se obratili Skupštini KS

Sarajevo, Olimpic i Željezničar

Sarajevski premijerligaši pismom se obratili Skupštini KS

Dana 26. februara tekuće godine, sarajevski premijerligaški klubovi, FK Sarajevo, FK Olimpic i FK Željezničar, obratili su se zajedničkim pismom Skupštini Kantona Sarajevo s ciljem rješavanja problematike dugova pomenutih klubova prema MUP-u KS i nastavka fakturisanja usluga osiguranja utakmica od strane MUP-a KS prema klubovima takmičarima elitnog ranga bosanskohercegovačkog fudbala. Pismo klubova, u nastavku, prenosimo u cjelosti:

"Ovim putem vam se obraćamo u ime tri premijerligaška fudbalska/nogometna Kluba iz Kantona Sarajevo sa molbom za rješavanje problematike dugova sva tri sarajevska premijerligaša prema MUP-u Kantona Sarajevo, kao i sa molbom za zaustavljanje daljneg fakturisanja usluga osiguranja domaćih i međunarodnih utakmica sarajevskih fudbalskih klubova od strane MUP-a Kantona Sarajevo.

Iznose koje MUP Kantona Sarajevo potražuje od sarajevskih klubova nismo u mogućnosti platiti, te se jednostavnom analitikom odnosa troškova i prihoda prilikom organizacije utakmica može zaključiti da troškovi uveliko prevazilaze moguće prihode i time otežavaju ionako težak položaj i poslovanje fudbalskih klubova u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prostim uvidom u važeći Pravilnik o vrsti, cijeni i načinu plaćanja usluga dodatnog angažovanja policijskih službenika i drugih usluga koje Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pruža u svrhu osiguranja javnih skupova izvan svoje redovne djelatnosti (dalje: Pravilnik) jasno je da cijene usluga koje MUP KS fakturiše znatno prevazilaze i stvarne troškove njihovog vršenja.

Ukoliko se ova praksa nastavi, želimo da istaknemo da će ovo neminovno dovesti do obustavljanja svih sportskih takmičenja i prvenstava u Kantonu Sarajevo! Klubovi iz Kantona Sarajevo će jednostavno istupiti iz liga i prvenstava jer ne mogu platiti predimenzionirane usluge MUP-u Kantona Sarajevo!

Sport je u Bosni i Hercegovini Zakonom o sportu članom 3. definisan kao djelatnost od javnog interesa od značaja za Državu sa jasno definisanim interesima i ciljevima Države, član 7., kako slijedi:

„Član 7.

(Javni interes i ciljevi) 

Javni interes i ciljevi Bosne i Hercegovine u sportu su:

a)    razvijanje svijesti građana, posebno mladih, o sportu i njegovim
b)    doprinos vaspitanju, obrazovanju i razvoju djece i omladine,
c)    podsticanje i afirmiranje sporta i njegovih vrijednosti kao dijela kulture i ukupnih materijalnih i duhovnih vrijednosti društva,
d)    očuvanje zdravlja kao osnove svake ljudske aktivnosti, radne produktivnosti, izražavanje stvaralaštva i humanog življenja,
e)    podsticanje sistematskog i organiziranog bavljenja sportom u slobodnom vremenu,
f)    prezentacija vrhunskog sportskog stvaralaštva na svim nivoima,
g)    sistemsko stvaranje uvjeta za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata,
h)    organizacija sistema takmičenja u skladu sa pravilima međunarodnih sportskih federacija. „

O ulozi i značaju sporta u vaspitno-odgojnom cilju, a u krajnjem, i u cilju predstavljanja Države i Grada Sarajeva, smatramo da ne treba dodatno elaborirati, odnosno, sport je sigurno najbolji ambasador Države, sport predstavlja ushićenje, ponos, dostojanstvo svakog građanina Države i kao takav treba biti na najvišem pijedastalu. Nasuprot tome, citiranim spornim propisima sportu u Kantonu Sarajevu se nameće nesrazmjeran i neopravdan namet koji klubovi u drugim Kantonima širom Federacije BiH, kao ni u entitetu Republika Srpska nemaju, te na taj način takmičenje čini skupljim, što smatramo diskriminacijom i kršenjem ustavnog prava na imovinu.

S druge strane očito je prisutna jedna vrsta nejednakopravnosti i diskriminacije na ustavno-pravnom području Federacije Bosne i Hercegovine koja je zabranjena Ustavom tog entiteta i koja se ogleda u (a) nejednakom tretiranju fudbalskih klubova iz Kantona Sarajevo kada je u pitanju podrška MUP-a organizaciji utakmica kao redovnih takmičenja koja su utvrđena redovnim i unaprijed poznatim kalendarima takmičenja N/FSBiH (Premijer liga BiH i KUP BiH) i takmičenjima u europskim ligama u odnosu na klubove u drugim kantonima koji su obaveznu da plaćaju administratrivnu taksu u rasponu od 20 do 100 KM i (b) nejednakom tretiranju policijskih službenika u JS i u drugim kantonima u Federciji BiH! Nije moguće da za isti redovan MUP KS ima pravo na ekstra prihod primjenom Zakona o javnom okupljanju!

Smatramo da navedeno postupanje MUP KS nije u skladu ni sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo gdje je kao redovna aktivnost predviđena zatita života i imovine, sprovođenje Ustava i zakona (član 12. St. Posebno tačke 1 i 6).

Krucijalno je važno istači da omladinski pogoni Fudbalskog Kluba "Olimpic", Fudbalskog Kluba "Sarajevo" i Fudbalskog Kluba "Željezničar" broje preko 1.500 dječaka svih uzrasta koji se kroz fudbal izgrađuju kao ličnosti, te samim tim ne potpadaju pod uticaj ulice i loših faktora našeg društva.

S druge strane, u skladu sa našim pozitivnim renomeom, sva tri fudbalska kluba potpisana u ovom pismu nastoje da budu i društveno odgovorni kolektivi koji su učestvovali u nizu dobrotvornih i humanitarnih akcija i sa tom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti.

Sportski kolektivi prinuđeni su da se snalaze sami, uz pomoć sponzora koje je, zbog općeg recesionog ambijenta, teško pronaći!

Sportski kolektivi nisu privredna društva, nemaju "registrovanu djelatnost" i radi se o neprofitnim udruženjima tako da se definicija „javne priredbe“ iz člana 25 Zakona o javnom okupljanju ne može podvesti pod aktivnosti klubova koje se Zakonom o sportu BiH definisane kao djheltanost od posebnog intersa !!

Svjesni ovih problema i kolizija, u više navrata smo pokušali da zakažemo sastanak sa nadležnima u MUP-u Kantona Sarajevo, međutim nikada nismo dobili odgovor (Prilog: dopis od 02.04.2014.godine).

Ujedno ističemo dobru saradnju sa operativnim centrima i nadležnim policijskim stanicama u Kantonu Sarajevo, te se nadamo nastavku uspješne saradnje i u budućnosti.

Ovim putem vas u ime sva tri sarajevska premijerligaša molimo sljedeće:

Da Skupština Kantona Sarajevo inicira odgovarajuće izmjene člana 30. Zakona o javnom okupljanju KS kojima bi se iznašao drugi način finansiranja troškova MUP-a Kantona Sarajevo prilikom osiguranja utakmica redovnih, domaćih i međunarodnih takmičenja u fudbalu - BH Telecom Premijer Lige BiH, Kupa BiH, UEFA utakmice i sl., te u okviru svojih nadležnosti urgira za stavljanje van snage Pravilnika od strane Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Da se preistpitaju druge mogućnosti iznalaska sufinansiranja troškova MUP-a KS iz budžeta i sl.

Da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja zauzme kod Ministarstva unutrašnjih poslova za povlačenje već podnesenih tužbi prema sarajevskim klubovima, te da se nađe vansudsko rješenje ove problematike

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nadamo se da ćete našu molbu uzeti u najskorije razmatranje i pomoći nam u rješavanju gore navedenih problema.

Ovaj dopis će biti dostavljen i Vladi Kantona Sarajevo radi aktivnog uključenja u rješavanje problema u okvirima iz svoje nadležnosti sve u cilju stvarne podrške sportu, odnosno fudbalu u Kantonu Sarajevo.", stoji u u zajedničkom pismu Sarajeva, Olimpica i Željezničara, koje je upućeno Skupštini Kantona Sarajevo.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.