Selektori, selektori svi, selektori u fildžan državi...

Šta zapravo mi hoćemo

Selektori, selektori svi, selektori u fildžan državi...

"Potrebno je napraviti pravu analizu, sačekati, vidjeti, pa onda donositi odluke", kažu stručnjaci. Ne može Duško Bajević ne biti u pravu kada to izjavi, ali čega analizu? Kvalifikacijskog ciklusa? Opštih uvjeta življenja kojima je reprezentacija ogledalo? Analizu rada Mehmeda Baždarevića? Analizu dosadašnjih neuspjeha?

Kada je najdirektnije upitan šta misli o Meši kao selektoru, Miralem Pjanić samo nekoliko mjeseci prije nego što će sa Juventusom igrati finale Lige prvaka ustvrdio je kako prije boljeg nije bilo. 

Nama je međutim referentna tačka Svjetsko prvenstvo u Brazilu i po njoj ćemo se ravnati dok smo živi. Da nas je Pinjo tamo odveo, prvi sljedeći selektor koji nas ne odvede, makar se zvao Cesare Prandelli, jednostavno je ništa drugo no - kloc.

Opsuj, pa zavladaj

Metode Ćire Blaževića su izgleda bile bolje nego Mešine. Cirkusijada gdje god bi se stiglo, zagalami, zagroktaj, par sočnih psovki da novinarima izmamiš kez od uha do uha i eto dobitne kombinacije. U novinama i na portalima, gdje se inače psovke drugih cenzuriraju, Ćirine se objavljuju svijetla obraza, ponosno, bez licemjernih aluzija tačkicama.

Ekstra je tada bilo, svi smo bili oduševljeni. Dobivali smo Estoniju 7:0 i redovno dospijevali do baraža. A onda tamo...šipak. 

Došao je poslije Pape, najbolji fudbaler kojeg je ova zemlja ikada rodila, nesretnik koji se nije rodio 20 godina kasnije da mlatne stotinjak miliona šuški. 

Prve kvalifikacije, mrka kapa. S Albanijom nešto kalkulirali, odigrali 1:1, pa se morali vaditi protiv Francuske. Od tada pa do danas nismo odigrali bolju utakmicu. Nismo čak možda ni prije nje odigrali kvalitetnije, ali konačan je bilans na kraju bio 1:1. Dakle, nama da bi ikoga ozbiljnog dobili nije potrebno 220 posto mogućnosti, nego 470.

"Ćao, ćao vozdrica" rekao nam je Samir Nasri u saradnji s Emirom Spahićem i odšetao ka Poljskoj i Ukrajini, a nas kolektivno poslao na novi megdan Portugalcima. Prođi baraž, hoćeš, kako da ne. Nakon optimističnih 0:0 u Zenici -  gdje je tada teže bilo dati gol nego u Boliviji na 3.680 metara nadmorske visine - u Lisabonu su fijukale lopte kroz uši Asmiru Begoviću. Njih šest. 

Na Svjetsko prvenstvo otišli smo usprkos četiri pet katastrofalno odigranih utakmica. Ali evo, dosta je spomenuti tri. Slovačka u Zenici, da te Bog sačuva. Slovačka u Žilini, zahvalimo se Bičakčiću, a posebo Hajroviću. Igra? Katastrofalna! Ništa ni sa čim. 

Kaunas, Litvanija? Patili se, patili, dok ne bljesnu Vedad Ibišević. Da smo imali pojma u finišu kvalifikacija, ne bi strepili za odlazak na Mundijal u najlakšoj grupi koju je iko ikad izvukao. Dobili bi u Brazilu Nigeriju da je bilo selektorskog pečata.

Onda dođe Meša da gasi požar nakon logičnog slijeda dešavanja tokom Sušićeve vladavine i provukosmo se mi nekako do baraža. Ali baraž, baraž...mi nikad nećemo proći! Irska se pokaza kao pretvrd orah. 

Amnezija u Nikoziji

Da analiziramo ove kvalifikacije? S Grčkom u Pireju, kao s Francuskom na Sent Denisu. Trebaš dobiti 8:0, odigraš 1:1. U Nikoziji imaš 2:0, ali pobogu to je najgori rezultat u fudbalu. Ko je igrao i bavio se istim zna da te može zadesiti crnih desetak minuta, ono kada ne znaš gdje upravljaš. Desi se jednom u deset godina da ispustiš 2:0, ali Bože moj, desi se. 

I na kraju krajeva, da smo dobili Grčku i Kipar, prošli u baraž, jer pored Belgije bi danas samo Španija i Njemačka mogle biti prve, šta bi mi tamo. Možda eliminirali Italiju? Ne bi, nego bi ispali, kao i uvijek. I ponovo bi bio kriv Meša?

Dva i pol milona selektora u ovoj kreaturi od države ima jednu zajedničku crtu. Merak im je da promijene, pa makar ničemu to ne služilo. Kad bi bilo moguće imati barem jedno šest izmjena tokom utakmice, pa de se i u toku igre može češće mijenjati, po mogućnosti odmah u trećoj minuti, kakav bi to tek merak bio...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ne znamo mi šta hoćemo, ne znamo ni koliki nam je rok za stjecanje uvida. Danas nam je ovaj legenda, prekustra katil. Toliko smo izbezumljeni, da nam stvarno, ali stvarno ne bi pomogao ni Mourinho, ni Guardiola zajedno.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti