Šest premijerligaških klubova s lažnim glavnim trenerima

Među njima Željezničar i Sarajevo

Šest premijerligaških klubova s lažnim glavnim trenerima

A. Beganović

Odigrano je osam kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a kao i svake godine, bosanskohercegovačko elitno takmičenje susreće se sa mnogobrojnim problemima.

Premijer liga Bosne i Hercegovine broji 16 klubova, što je po ocjenama ljubitelja fudbala previše i upravo je to jedan od osnovih razloga loše kvalitete našeg klupskog fudbala.

Mnogobrojni tereni su u lošem stanju, infrastruktura nije na zavidnom nivou, a posjećenost utakmica našeg elitnog društva je očajna. Sve su to stvari s kojima se u budućnosti mora pozabaviti Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, na kojem je velika odgovornost, no u isto vrijeme i krovna kuća našeg fudbala treba istinsku podršku od klubova, pa ako ništa, onda od onih najvećih, Sarajeva, Želje, Širokog, Zrinjskog, Borca, Veleža...

"Ligu treba smanjiti, tereni su u očajnom stanju, proces licenciranja za domaće takmičenje treba pooštriti...", samo su neke od izjava koje dolaze od strane čelnika naših klubova.

Međutim, svaka medalja ili u ovom slučaju priča, ima dvije strane, pa tako i briga premijerligaških klubova o takmičenju u kojem učestvuju. Naime, čak šest klubova iz Premijer lige Bosne i Hercegovine lažno su prijavili glavne trenere, a u prilog ovoj tvrdnji govori i član 65 Pravilnika o licenciranju u kojem stoji:

- Aplikant za licencu mora imenovati glavnog trenera zaduženog za fudbalska pitanja prvog tima.
- Aplikant za licencu mora zaključiti Ugovor o angažovanju sa glavnim trenerom.
- Glavni trener mora biti pravovaljano registrovan kod državne asocijacije.
- Imenovanje Glavnog trenera mora izvršiti odgovarajući organ aplikanta za licencu.
- Glavni trener je zadužen za prvi tim aplikanta za licencu. To mora biti kvalifikovani trener sa neophodnom trenerskom diplomom.

Glavni trener mora:
- posjedovati validnu UEFA Pro-diplomu (Pro-licencu ) ili
- posjedovati neku ekvivalentnu validnu stranu diplomu a koju kao takvu priznaje UEFA.
- davalac licence je dužan svaki put kod UEFA-e pismeno provjeriti validnost takve strane diplome.

Istina, svi klubovi koji su dobili licencu u aplikaciji su naveli ime šefa struke, koji posjeduje PROFI licencu, mada se već nakon par kola može vidjeti da su ustvari lagali Komisiju za licenciranje, a istraživanjem smo došli do podataka koji kažu da trenutno osam klubova "vara" Fudbalski savez Bosne i Hercegovine. Da stvar bude gora, među tim klubovima su i naša dva najveća kluba, Sarajevo i Željezničar.

Naime, u stvarnosti velikane bosanskohercegovačkog fudbala već osam kola sa klupe vode glavni treneri koji ne posjeduju PROFI licencu, Dženan Uščuplić i Admir Adžem, a u službenim zapisnicima se kao glavni treneri vode Abdulah Ibraković, inače sportski direktor premijerligaša s Koševa, te Almir Memić, inače pomoćni trener Željezničara. S druge strane, stvarni šef struke Sarajeva, Dženan Uščuplić, prijavljen je kao službeni predstavnik kluba, dok je Admir Adžem prijavljen kao pomoćni trener.

No, nisu samo Sarajevo i Željezničar klubovi koji "lažiraju". Zvijezda iz Gradačca je posljednji susret sa Radnikom igrala bez prijavljenog šefa stručnog štaba, Olimpic prema službenom zapisniku s klupe predvodi Edin Prljača, virtualni šef struke Travnika je Husnija Arapović, dok se na čelu stručnog štaba Čelika prema službenim informacijama nalazi Elvedin Beganović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pored nabrojanih klubova pravila i propise narušavaju Drina, koja u posljednjem susretu nije imala prijavljene pomoćnog trenera i trenera golmana, te Slavija koja je također prema službenim dokumentima bez pomoćnog trenera.

Na kraju dodajmo da je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine počela izricati novčane kazne zbog gore navedenih nepoštivanja pravila i propisa i to je u ovom trenutku jedino što može učiniti, a kako smo saznali u narednom licenciranju za Evropu mnogo više pažnje će se posvetiti navedenim problemima.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.