Sloboda osam kola ne zna šta je trijumf

Tuzlaci ponovo razočarali

Sloboda osam kola ne zna šta je trijumf

Još od minimalne pobjede nad mostarskim Zrinjskim s kraja augusta, fudbaleri tuzlanske Slobode ne znaju šta je pobjeda. 

Uslijedila je serija poraza i neriješenih rezultata, a od 6. kola Tuzlaci su osvojili samo tri boda. Da zlo bude veće Sloboda je u posljednjih osam kola postigla i samo tri gola. 

Promjena trenera, odnosno sporazumni raskid saradnje sa Denisom Sadikovićem i angažovanje portugalskog stručnjaka Alfreda Acacia Casimira nije polučila željeni rezultat. Znalo se i prije da pozicija trenera nije glavna boljka Slobode. Znalo se i šutjelo.

Greška je napravljena ljetos, odnosno u pauzi između dvije sezone kada su Tušanj olako napuštale glavne vedete iz proljetnog dijela prvenstva u Prvoj ligi BiH. Neki od njih su, kako navodee u Rudarskoj 2, tražili bezobrazno puno novca za ostanak u dresu crveno-crnih, dok su drugi, poput Jasmina Moranjkića, otišli uvrijeđeni zbog nepoštivanja dogovora. 

Odlazak kostura ekipe i dolazak neafirmisanih igrača, većina ih nikada nije igrala u Premijer ligi BiH, odrazili su se i na igre ove jeseni, koje sasvim sigurno ne mogu zadovoljiti ukuse navijača. Navijači su i dalje puni strpljenja, ali ono što se može vidjeti na domaćim i gostujućim utakmica nije garant da će Sloboda opstati u Premijer ligi BiH. 

Hronična neefikasnost posljedica je lošeg ljetošnjeg odabira. Odlaskom Sulejmana Krpića doveden je Igor Radovanović, napadač koji jedini odgovara fizionomiji Slobodine igre na duge lopte i preskakanja terena. Radovanović je opravdao povjerenje i svojim golovima donio pobjede u utakmicama sa Čelikom i Zrinjskim, ali ga je potom sustigla teška povreda. 

Također, i odlazak Harisa Redžepija nije „pokriven“ na adekvatan način. Igrači koji igraju u veznom redu ne žale trud, ali im je učinak minoran. 

Posebna nesigurnost i neuigranost je iskazana u odbrambenom redu. Iako, generalno gledano, Sloboda nije primila veliki broj golova. Slobodu očekuje još jedna domaća utakmica sa Sarajevom i samo napopravljivi optimisti vjeruju da će se bodovni konto popraviti. 

Međutim, navijači koji su na granici strpljenja u zimskoj pauzi tražit će radikalne zaokrete. Dobro znaju kako se u pauzi između dvije polusezone ne smiju napraviti greške. No, ostaje otvoreno pitanje šta će se dogoditi na sjednici Skupštine kluba krajem januara 2015. godine.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sloboda ima 12 bodova i nalazi se u teškoj situaciji, ali ne i bezizlaznoj. Na ruku im ide i proljetni raspored, ali bez kvalitetnih pojačanja u svim linijama momčadi pobjede nad izravnim konkurentima za opstanak, koji dolaze na Tušanj, bit će teško ostvarljive. 

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.