Sloboda se ne šali, Sarajevo polako gubi dah

Zrinjski, Široki i Radnik prate Tuzlake

Sloboda se ne šali, Sarajevo polako gubi dah

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrano je 13. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem su najviše profitirale vodeće ekipe Sloboda, Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik.

Fudbaleri Slobode na Tušnju su savladali Travnik (2:0), te su tako ostali na čelu premijerligaške tabele i stigli su do 12. uzastopne utakmice bez poraza. Izabranici Husrefa Musemića igraju sjajno i sasvim zasluženo se nalaze na 1. mjestu, a već narednog vikenda gostovat će kod Sarajeva, koje nikako da uveže dvije dobre utakmice.

Do velika tri boda, koja su ih ostavila u igri za jesenju titulu stigli su fudbaleri Zrinjskog, koji su u Vrapčićima s minimalnih 1:0 savladali Velež, koji polako može početi pakirati kofere za niži rang. 

Uspješni su u 13. kolu bili i fudbaleri Širokog Brijega, te Radnika. Širokobriježani su nakon povratka na klupu Slavena Muse posložili svoje redove i iz kola u kolo igraju sve bolje. U subotu su gostovali u Banjoj Luci kod Borca kojem gori pod nogama. Iako su Borcu bili bodovi prijeko potrebni u borbi za goli premijerligaški život, izabranici Slavena Muse su odigrali dosta dobro i na kraju su rutinski stigli do pobjede.

Nova tri boda na svoj konto upisao je i Radnik iz Bijeljine. Uz Slobodu i Mladost, najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva, pred svojim navijačima je nadigrao Slaviju. Gosti iz Lukavice su prvi stigli do prednosti, no izabranici Slavka Petrovića su uspjeli rezultat prreokrenuti u svoju korist, te su sa nova tri boda još jednom pokazali da se ne šale.

Očajno Sarajevo, Željezničar na krilima Tiaga do velika tri boda

Aktuelni šampion tokom cijele sezone igra u promjenjivoj formi. Nakon dobre utakmice po pravilu slijedi loša, a tako je bilo i ovog vikenda. Nakon što su izabranici Miodraga Ješića u prvenstvu nadigrali Velež, te u Kupu promarširali Lukavicom, u Kaknju su u subotu razočarali. Isti igrači, dva potpuno različita lica i tako iz vikenda u vikend. Nešto ne štima u Titovoj 38/b, a šta, to bi trebali znati čelnici kluba, kao i stručni štab.

Fudbaleri Mladosti imali su više želje, djelovali su mnogo spremniji od fudbalera Bordo tima i na kraju su zasluženo slavili. Pred Sarajevom je jedna od ključnih utakmica sezone. U goste na Koševo stiže goropadna Sloboda, a za Sarajevo duel sa ekipom koju s klupe predvodi Husref Musemić, može biti ključni. S tri boda Sarajevo bi uhvatilo priključak za sami vrh, dok bi poraz ili remi najvjerovatnije značili oproštaj od titule. 

Željezničar je u derbiju kola nadigrao Čelik. Izabranici Edisa Mulalića slavili su sa 4:0, a ponovo je u centru pažnje bio Tiago. Postigao je sjajni Brazilac dva pogotka i ponovo je oduševio navijače Plavih. U listu strijelaca upisali su se i Zoran Kokot, te mladi Ajdin Mujagić, koji je za samo nekoliko minuta provedenih na terenu pokazao da se na njega u budućnosti može ozbiljno računati. S nova tri boda Željezničar se približio gornjem dijelu tabele, no za priključak borbi za sami vrh, Tiagu i društvu će trebati i koja gostujuća pobjeda.

Zlata vrijedne pobjede Olimpica i Viteza

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Aktuelni osvajač Kupa, sarajevski Olimpic, tek u 13. kolu je stigao do prve domaće pobjede. Na Koševu su izabranici Mirze Varešanovića nadigrali već otpisanu Drinu, te su koliko-toliko vratili mir u klub. Olimpic na svom kontu ima 16 bodova, kao i 11. plasirani Vitez, koji je u derbiju začelja savladao Rudar. Tim iz Prijedora polakao zaostaje za spasonosnim 10. mjestom i uz Velež, Drinu i Borac, jedna je od glavnih kandidata za ispadanje u niži rang.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.