Smanjenje lige neminovost

Budućnost u Ligi 12 ili 10

Smanjenje lige neminovost

M. Maksimović

U posljednje vrijeme sve više i više se priča u fudbalskim krugovima kako bi u skorijoj budućnosti trebalo doći do smanjena broja klubova u Premijer ligi.

Podsjećamo, na 39. sjednici Komiteta za normalizaciju donesen je zaključak da bi radna grupa do 15. maja trebala pripremi prijedlog eventualne reorganizacije takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i malom fudbalu. Do sada su ideje o smanjenu, uglavnom stajale u zraku, ovo je prvi put da se javno krenulo pričati o tome.

Neki će se teško pomiriti

Činjenica je da imamo preveliku ligu, ligu u kojoj veći dio ekipa prije svega gleda kako opstati finansijski. Publike je sve manje, baš kao što i kvaliteta fudbala pada iz sezone u sezonu. U ovom trenutku se reorganizacija takmičenja nameće kao dobro riješenje, ali je pitanje kako će i na koji način ta reorganizacija biti sprovedena.

Najjednostavnije bi bilo reći da se smanjuje na 10 ili recimo 12 klubova, te da će društvo najboljih napustiti četiri ekipe. Realno, u ovom trenutku bez obzira na rad Komiteta, naš fudbal boluje od raznih bolesti i onda možemo zamisliti kako bi te sezone izgledalo takmičenje. Jer, realno danas imamo ekipa koje smatraju da "moraju" igrati u društvu najboljih, danas imamo klubove koje su tu kao branitelji ovih ili onih interesa, koji su neka vrsta balansa. Ista stvar je sa sudijama, kontrolorima, službenim licima. Međutim, svi su svjesni da će do promjena doći, naredne sezone ili neke druge, ali će doći.

Sistem takmičenja, liga od 12 ili 10 klubova

Ono što je u ovom trenutku jako zanimljivo, jeste podatak da Ligu 16 imaju zemlje iz okruženja, Hrvatska, Srbija, ali i zemlje kao što su Belgija, Češka, Grčka, Norveška, Poljska, Portugal, Rusija, Švedska. Liga od 12 klubova se igra recimo u Danskoj, Slovačkoj, Škotskoj, pa i Crnoj Gori.

Što se tiče Lige 10, takvu trenutačno imamo u Austriji, Sloveniji, Švicarskoj. Model sa 12 ekipa je nama najbliži, ali istovremeno moramo gledati na činjenicu da je našoj ligi pauza između dva dijela prvenstva nevjerovatno duga. U dvokružnom sistemu (sa 12 klubova) bi broj odigranih kola bio manji, što također može stvoriti problem.

U nekim zemljama ima dio prvenstva u kojem se razigrava za prvaka, odnosno opstanak, što opet nije solucija za odbaciti. U Austriji imamo sistem u kojem je deset ekipa, ali se igra četverokružno, pa svaka ekipa do kraja odigra 36 utakmica u prvenstvu. U Hrvatskoj se igralo sa 12 klubova u sezoni 2008/2009, ali trokružno.

Sve ovo što smo naveli ukazuje na to da radna grupa za donošenje prijedloga reorganizacije takmičenja neće imati nimalo lagan posao. U toj radnoj grupi se nalaze članovi Komisije za normalizaciju Ivan Beus i Dragan Kulina, zatim direktor Odjela za natjecanja NS-a BiH Elmir Pilav te Milorad Lale i Nihad Hodžić, predsjednici Takmičarske komisije i Odjela za licenciranje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naravno, sve eventualne promjene sistema takmičenja u Premijer ligi se vezuju za promjene u nižim rangovima takmičenja, a moguće su tek od sezone 2013./2014. Situacija bi donekle mogla biti jasnija nakon Skupštini NS-a BiH koja je zakazana za juni ove godine. Skupština broji 60 delegata, a za odluku o promjeni sistema morat će glasati 46 delegata.

Činjenica je da je sadašnja liga itekako preglomazna, pa samim tim i nekvalitetna. Smanjivanjem broja klubova u društvu najboljih na 10 ili najviše 12, dobilo bi se na zanimljivosti, ali ne treba sumnjati kako će mnogi pokušati spriječiti reorganizaciju takmičenja, nakon koje za mnoge neće biti mjesta u društvu najboljih.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.