Southgate ima dosta problema s izostancima defanzivaca

Englezi uoči utakmice protiv BiH

Southgate ima dosta problema s izostancima defanzivaca

D. Kurbegović

Mlada reprezentacija BiH nakon tri odigrana kola u Grupi 9 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo nema nijedan osvojeni bod. Tri utakmice i tri poraza, uz gol razliku 2:7 sigurno nije ono što se očekivalo od izabranika selektora Darka Nestorovića.

Porazi od Norveške i Švicarske u gostima nisu toliko teško pali, koliko poraz od Kazahstana u Sarajevu, tako da je U21 selekcija BiH trenutno na posljednjem mjestu u svojoj grupi.

Da stvar bude još gora, naredna utakmica u četvrtak donosi okršaj sa apsolutnim favoritom. Naš protivnik je mlada selekcija Engleske, koja je odigrala dvije utakmice te zabilježila dva trijumfa (Norveška i Kazahstan) uz gol razliku 4:0.

Selektor Gareth Southgate u nedjelju je okupio reprezentativce, a već na startu se našao u problemima oko igračkog kadra. Od ranije je van terena lijevi bočni Luke Shaw, dok je standardni stoper Joe Gomez povrijeđen, te ovaj defanzivac neće konkurisati za utakmicu protiv BiH. Dodatni problem za selektora Engleske je i prekomandovanje sjajnog stopera Tottenhama Erica Diera u seniorsku selekciju na poziv Roya Hodgsona, a izostat će zbog povrede i sjajni napadač Manchester Uniteda, 19-godišnji James Vilsona.

Tako je Southgate ostao bez tri standardna defanzivca uoči utakmica protiv BiH u Sarajevu, te Švicarske u Brightonu.

Selektor našeg protivnika upozorio je da protiv BiH neće imati lagan posao.

"Znamo da svaka reprezentacija želi da pobjedi Englesku, igramo protiv BiH, selekcije koja nije imala dobar početak kvalifikacija, ali sigurno da će protiv nas željeti da se iskupe za dosadašnje rezultate. Oni će željeti pobjedu, ali mi moramo igrati svoju igru, te ostvariti dobre rezultate u naredna dva kola. Igrači koji su s nama u posljednje vrijeme prihvatili su moj sistem i igre, te sam uvjeren da će to biti bolje iz utakmice u utakmicu. Nakon BiH sigurno jedna od ključnih utakmica biće protiv Švicarske u ponedjeljak, oni imaju dobru mladu školu, lideri su grupe i to će biti veoma dobar meč iz kojeg se nadam da ćemo izaći kao pobjednici", kazao je za Engleske medije Gareth Southgate.

Za mladu reprezentaciju Engleske protiv BiH će igrati nekoliko sjajnih igrača, koji su standardni i u najvećim klubovima u Premiershipu. Tako će odbranu predvoditi igrač Arsenala, Calum Chambers, mozak vezne linije je kapiten James Ward-Prowse, inače igrač Southamptona. Dok će napad prevoditi igrač Liverpula, Jordon Ibe, te Chupa Akpom iz Hull Citiya i Ruben Loftus-Cheek član Chelsea.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti