Spektakl na Grbavici, Zrinjski i Sarajevo favoriti

Počinje Liga za prvaka

Spektakl na Grbavici, Zrinjski i Sarajevo favoriti

Ovog vikenda su na rasporedu utakmice 1. kola Lige za prvaka, koja predstavlja najzanimljiviju promjenu u Premijer ligi u odnosu na prošlu sezonu.

Nakon što su odigrana 22 kola, u Ligi za prvaka nastupit će šest prvoplasiranih ekipa i to: Zrinjski, Željezničar, Sarajevo, Radnik, Sloboda i Krupa.

Sasvim je jasno da u preostalih deset kola s pravom treba očekivati velika uzbuđenja, a kao ljubitelji domaćeg fudbala zaista se nadamo da ćemo moći uživati u dobrim, kvalitetnim utakmicama sa mnogo golova. Naravno, ulog će biti veliki, ali ćemo do kraja sezone u svakom kolu imati najmanje po jedan derbi, čime je ispunjen osnovni preduslov da dobijemo sve ono što želimo vidjeti.

Tako se već u 1. kolu Lige za prvaka sastaju Željezničar i Sloboda, dva kluba sa bogatom tradicijom i historijom međusobnih duela. Ali uprkos tome što su klubovi sa Grbavice i Tušnja stari znanci, čini se da rivalitet nikada nije bio izraženiji nego što je to danas slučaj.

U proteklih nekoliko godina, Željezničar i Sloboda su toliko puta odlučivali jedni o drugim da je te utakmice teško i nabrojati. Rivalstvo se 'rasplamsalo' kada je Sloboda optužila Plave da su krivci za njihovo ispadanje iz Premijer lige 2012. godine. Tuzlaci su se brzo vratili tamo gdje pripadaju, a onda se u nekoliko navrata uspjeli ozbiljno "revanširati" Željezničaru. Naprimjer, pred kraj sezone 2014/2015. Sloboda je na Grbavici odigrala 1:1 i vjerovatno ostavila Plave bez titule prvaka, da bi prošle sezone zaustavila Željinu lokomotivu u polufinalu Kupa i to s dvije pobjede (2:1 na Grbavici, 3:1 na Tušnju). S druge strane, Željezničar je Slobodu nerijetko pobjeđivao u Tuzli, ponekad i ubjedljivo, a to su bili posebno teški momenti za navijače crveno-crnih. Situaciju je "zakuhao" i Ivan Kostić koji se zimus pridružio treninzima Željezničara, na šta su u Tuzli izuzetno burno reagovali, a zna se i da trenutno plavi dres nosi i prošlogodišnji kapiten Slobode Zajko Zeba.

Utakmica koja slijedi ima posebnu draž jer nosi etiketu historijske. Na Grbavici će se prvi put otvoriti kapije novoizgrađene istočne tribine, čiju su izgradnju i dotjerivanje proteklih mjeseci s ponosom pratili navijači Željezničara koji su bili najveći donator u tom projektu. Na stadionu se očekuje spektakl, tribine će biti ispunjene do posljednjeg mjesta, a očekuje se i dobar fudbal, možda i male tenzije... U svakom slučaju, bit će zanimljivo.

Željezničar je u seriji od sedam uzastopnih pobjeda bez primljenog gola, dok Sloboda na Grbavicu stiže na krilima ubjedljive pobjede nad Sarajevom (3:0). Plavim je imperativ osvojiti tri boda u svečanoj atmosferi, dok iz tabora tuzlanskog kluba istiću da na nikad ljepšu Grbavicu stižu rasterećeni. Utakmica se igra danas (subota) s početkom u 19 sati.

Drugi par današnjeg programa čine Zrinjski i Krupa, koji se sastaju Pod Bijelim brijegom od 16 sati. Plemići su i dalje lider ali im se pozicija opasno 'klima' zbog loših partija u posljednje vrijeme. Protiv Krupe će ekipu voditi novi trener Blaž Slišković, koji će početi svoj treći trenerski mandat u mostarskom klubu, a za njega bi zadovoljavajući debi bila samo pobjeda. 

Ova dva kluba su se nedavno sastala u Mostaru, a Zrinjski je 4. marta slavio sa 3:1 iako je Krupa lako mogla izvući povoljan rezultat. Uloga favorita pripada Mostarcima, kojim su tri boda neophodna nakon šokantnog domaćeg poraza od Metalleghea u prošlom kolu, dok Krupa zaista nema šta izgubiti.

Jedini meč u nedjelju igra se na Koševu, gdje će Sarajevo od 19 sati i 45 minuta dočekati Radnik. Bordo klub je u prošlom kolu pretrpio debakl u Tuzli gdje je poražen od Slobode sa 3:0, čime je prekinuo veliku seriju pobjeda. Sada je na redu meč sa Radnikom, protiv kojeg će Sarajevo svakako biti u ulozi favorita, što će morati opravdati na terenu.

Sarajevo će biti oslabljeno neigranjem suspendovanih Ahmetovića, Ivetića i Mihojevića, te povrijeđenog Radovca, ali je Mehmed Janjoš poručio da od svog tima ipak očekuje pobjedu i da vjeruje da će igrači koje pošalje na teren opravdati njegovo povjerenje.

Interesantno, tradicija je apsolutno na strani Sarajeva koje na Koševu nikada nije prokockalo niti jedan bod u ligaškim duelima sa Radnikom. Od 2006. do danas, Sarajevo je slavilo u svih sedam međusobnih utakmica, a u prvom dijelu sezone rezultat je na Koševu bilo 2:0 za bordo klub.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Utakmicu Željezničar - Sloboda uživo prenosi Moja TV, duel Zrinjskog i Krupe je moguće pratiti na Areni Sport, a Sarajeva i Radnika na BHT-u.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi