Šunjić: Biće teško u Izraelu, no vjerujem u naš kvalitet

Stoper Kuban Krasnodara za SportSport.ba

Šunjić: Biće teško u Izraelu, no vjerujem u naš kvalitet

D. Kurbegović

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za dvadesetak dana igra možda i najbitniju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj. 

Izabranici selektora Safeta Sušića, nakon što su iz tri utakmice osvojili dva boda putovat će u Haifu na megdan reprezentaciji Izraela, koja je u dvije utakmice kvalifikacija protiv Kipra i Izraela skupila šest bodova.

Iako do utakmice ima još vremena, već polako svi trebamo razmišljati o teškom gostovanju protiv veoma agresivnog domaćina, koji će sigurno biti nošen navijanjem više od 30.000 vatrenih navijača.

Jedan od igrača, koji je u posljednjih godinu dana sigurno mnogo napredovao je 25-godišnji stoper ruskog Kuban Krasnodara Toni Šunjić. U ovog mladića su mnogi sumnjali, ali je sjajnom partijom protiv Nigerije na Svjetskom prvenstvu pokazao da može igrati na vrhunskom nivou. Posljednje dvije utakmice protiv Velsa i Belgije odigrao je bez greške, a čuvao je neke od najboljih ofanzivnih igrača u Evropi.

Bez ikakve sumnje igrač koji je uz Muhameda Bešića najviše napredovao za SportSport.ba govorio je o tekućoj sezoni u Rusiji, te utakmici u Izraelu narednog mjeseca.

Nakon 11 odigranih kola u Rusiji, ekipa za koju nastupa naš reprezentativac zauzima treću poziciju na tabeli.

"Zadovoljni smo dosadašnjim učinkom ekipe, nalazimo se u vrhu tabele, a cilj kluba u ovoj sezoni je izlazak u Evropu. Ruska liga ove sezone je veoma izjednačena, odnosno Cska i Zenit su za nijansu jači od ostalih igrača, dok će se od pozicije tri na kojoj se mi trenutno nalazimo pa sve do pozicije devet koju zauzima Lokomotiva voditi velika borba za mjesta koja vode u Evropu naredne sezone. Kuban Krasnodar po budžetu je šesti klub u Rusiji, tako da su nam i ambicije u skladu sa ulaganjima kluba. Prije početka sezone rukovodstvo kluba je dovelo šest pojačanja među kojima sam i ja, ali u globalu nemamo velikih zvijezda u ekipi, nego smo sjajni kao ekipa i odlično funkcionišemo kao cjelina na terenu", kaže sjajni Mostarac.

Iako mu je prva sezona u Rusiji, izborio se za mjesto standardnog prvotimca i pruža odlične partije.

"Odlično ekipa igra, a ja sam zadovoljan svojom formom. Odigrao sam sve utakmice dosad i stigao sam postići i dva gola, jedan u prvenstvu,te jedan u Kupu protiv Baltike. Najbitnije je da me zdravlje služi i da nema povreda, ostalo sve ide veoma dobro. Ruska liga je mnogo kvalitetnija od Ukrajinske, ovdje ima sedam-osam sjajnih ekipa sa velikim budžetima, dok su u Ukrajini to samo Shakhtar i Dynamo iz Kijeva. Nadam se da ćemo nastaviti s dobrim partijama i do kraja sezone zauzeti mjesto među prvih pet ekipa što bi svakako bio uspjeh, kojim bi bili zadovoljni navijači, ali i rukovodstvo kluba", nada se bivši igrač Zrinjskog, Kortrijka i Zorye.

Narednog mjeseca reprezentaciju očekuje možda i odlučujuća utakmica kvalifikacija protiv Izraela u gostima.

"Do utakmice ima još vremena, ne znamo ni ko će biti u sastavu, nekolicina igrača je povrijeđeno, iskreno se nadam da će se svi oporaviti, te da ćemo na okupljanju u Zenici biti jači nego što je to bio slučaj u posljednje dvije utakmice. Mi smo napravili kiks protiv Kipra na domaćem terenu, zato moramo taj gubitak bodova negdje nadoknaditi. Idealna prilika za povratak na pravi kolosijek je utakmica protiv Izraela, oni su startali sa dvije pobjede u dvije utakmice, tako da će nas sigurno dočekati motivisani i agresivni da nas poraze. Biće veoma teško igrati, ali ja vjerujem u naš kvalitet i ako budemo igrali kao protiv Belgije ne sumnjam u tri boda iz Haife", vjeruje bivši mladi reprezentativac BiH.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Igrama u reprezentaciji stekao je veliku popularnost i zabetonirao mjesto u prvoj postavi.

"Velika mi je čast što sam dio reprezentacije koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu, dajem na svakom treningu i utakmici svoj maksimum, a to vjerujem da cijene i navijači. Konkurencija u reprezentaciji je veoma jaka, Bičakčić, Vranješ, Hadžić, a nadam se i Spahić su odlični igrači, tako da nikome nije sigurno mjesto u ekipi. Najbitnije je da mi pobjeđujem i da reprezentacija igra dobro, a svakako da je velika čast i obaveza kada dobiješ priliku za igru. Nadam se da sam igrama u posljednje vrijeme opravdao povjerenje selektora, te ću ponovo dati svoj maksimum ako naravno dobijem priliku za igru", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba sjajni stoper trećeplasirane ekipe ruske Premier Lige.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti