"Švicarskoj sam zahvalan, ali krv ne mogu mijenjati"

Eldin Jakupović iz Engleske za SportSport.ba

"Švicarskoj sam zahvalan, ali krv ne mogu mijenjati"

Ako bismo morali izdvojiti svijetlu tačku u tmurnoj sezoni koju proživljavaju igrači Hull Cityja, onda je to definitivno golman bh. porijekla Eldin Jakupović. 

Hullu u prvenstvu ne ide baš najbolje. Bit će pravo čudo ako se klub spasi ispadanja u Championship, ali to nije promijenilo raspoloženje kod Jakupovića, koji kaže kako treba ostati pozitivan do kraja. Uostalom, ne možete ni uspjeti ako ste na početku osuđeni na neuspjeh.

Jakupović je za portal SportSport.ba iz hladnog Hulla komentarisao duel na Old Traffordu, gdje su popularni Tigrovi, upravo zahvaljujući njemu, osvojili bod koji bi mogao puno značiti u ostvarenju cilja.

"U Hullu se sve nekako promijenilo otkako je došao novi trener. Dao nam je dozu samopouzdanja, vjetar u leđa, a to uostalom govori i ovaj remi protiv Manchester Uniteda. Bilo bi glupo da sada kažem da smo znali da ćemo sigurno uspjeti to, ali smo vjerovali da uz zajedništvo svih igrača možemo. Na kraju nam se to isplatilo", javio se Jakupović iz Engleske za SportSport.ba. 

Kakav je osjećaj braniti na Old Traffordu? 

"Meni je ovo bila treća utakmica u gostima protiv Manchester Uniteda. Prvi put je to bilo prije otprilike tri godine i to pred skoro 80.000 hiljada navijača, tako da mi nije bilo nimalo jednostavno. Sada sam već iskusniji po tom pitanju, bio sam maksimalno opušten i sjajan je osjećaj zaigrati na jednom takvom stadionu. Old Trafford je prelijep, a teren je doslovno kao golf tepih. O onom sanja svaki fudbaler", priznaje Jakupović. 

Da li je utakmica protiv Manchester Uniteda bila Vaša najbolja u ovoj sezoni?

"To su me pitali i novinari u Engleskoj, a isto ću odgovoriti i sada. Ne obazirem se mnogo na to, najbitnije je da smo mi kao kolektiv dobri i da sve to prate rezultati. Golmanski posao nije nimalo jednostavan, sastoji se u tome da si nekada heroj a nekada tragičar, ali to je normalno. Ako se već moram osvrnuti na svoju partiju, bilo je još dobrih utakmica poput onih protiv Liverpoola i Arsenala u gostima", prisjeća se ovaj iskusni golman. 

Čini se da ste vratili 'jedinicu' koja je bila izgubljena jedno vrijeme? 

"Sezonu sam počeo kao prvi golman. Bilo je sve odlično u početku, ostvarivali smo zadovoljavajuće rezultate, ali onda je bivši trener kupio novog golmana i time se promijenio i moj status. Zatim je uslijedila serija loših rezultata, nismo bili na nivou i jednostavno je bilo više do ekipe nego do samog golmana. Ipak, kada je došao novi trener dobio sam ponovo šansu i sada se trudim da je iskoristim. Mislim da sam dokazao da mogu braniti i u narednom periodu." 

Nakon utakmice na Old Traffordu hvalio Vas je i Jose Mourinho.

"Gledao sam kasnije pregled utakmice i izjavu koju je dao. Kada trener koji je osvojio mnogo toga u karijeri kaže nešto pozitivno na vaš račun, onda to znači da ste uradili nešto dobro. Nakon utakmice konstantno sam dobijao poruke, ali ipak porodica je bila ta s kojom sam se prvo čuo. Čak je i mala kćerka gledala utakmicu više od pola sata, što je napredak", kaže kroz smijeh Jakupović. 

Jeste li nakon utakmice razgovarali sa Zlatanom Ibrahimovićem? 

"Kada sam igrao u augustu protiv Manchester Uniteda na početku sezone imao sam malo duži razgovor s njim, ali ništa specijalno. Razmijenili smo dresove, pozdravili se na našem jeziku s onim klasičnim pitanjima 'kako si, šta ima?'. Sad u srijedu smo malo manje razgovarali, ipak su oni bili ljudi jer nisu pobijedili. Čast je upoznati jednog takvog igrača, planetarnu zvijezdu." 

Koliko će biti teško Hullu da izbori opstanak u Premiershipu?

"Ukoliko se osvrnem na početak sezone i utakmicu protiv Leicestera u kojoj smo imali 12-13 igrača, a na klupi pretežno djecu, znali smo da će biti težak zadatak. Unatoč tome, mi smo u startu igrali odlično. Pobijedili smo Leicester, Swansea, od Manchester Uniteda izgubili u finišu, zatim uzeli bod Burnleyu... Kasnije nas nije išlo najbolje, ali kao što sam rekao, dolaskom novog trenera stvari se mijenjaju i protiv najvećih igramo bez imalo straha. Moramo nastaviti ovako i ne smijemo gubiti nadu da možemo izboriti opstanak." 

U Engleskoj živite već nekoliko godina. Jeste li se navikli na život na Otoku? 

"Ovdje je baš loše vrijeme. Prošle sezone sam igrao jednu utakmicu, a ono što sam doživio u prvom poluvremenu nikada nisam vidio. U 45 minuta je bilo sunca, vjetra, snijega i kiše, smrzao sam se bukvalno... Kod nas u BiH barem znaš kada je ljeto, a kada je zima. Naviknuo sam se s vremenom jer sam u Englesku došao isključivo zbog fudbala. Kada jednog dana završim svoju priču biće vremena da se uživa na suncu." 

Vaše rukavice već godinama krasi zastava BiH. Iako ste odrasli u Švicarskoj, očito se osjećate kao Bosanac? 

"Nemam ništa posebno da kažem oko rukavica, to je za mene normalno. Ja možda jesam odrastao u Švicarskoj kojoj sam zahvalan na svemu, ali sam Bosanac. Krv se ne može mijenjati. To neki razumiju, a neki ne." 

Koliko često dolazite u BiH, rodni Kozarac? 

"Da budem iskren, zadnja dva ljeta nisam bio. Imao sam dosta obaveza, a uz to sam jedno ljeto proveo u Americi pošto mi je supruga tamo odrasla. Ovdje u Engleskoj nema pauze kad je zima, a kada dođe ljetni odmor dobijete nekoliko sedmica i morate dobro organizovati svoje vrijeme. Evo, planiram da sada na kraju sezone dođem ponovo u BiH." 

Da li ste imali priliku da u Engleskoj upoznate Asmira Begovića? 

"Da, upoznali smo već ranije. Svaki put kada se vidimo porazgovaramo malo, stvarno je momčina. Njemu sada nije jednostavno jer ne brani, a to svakom golmanu teško pada. Uz to sve Chelseaju ide dobro i trener nema razloga da mijenja Courtoisa, ali opet ja ne sumnjam u Begovićev kvalitet i uvjeren sam da će ponovo doći na svoje."

Tokom januara se mnogo govorilo o njegovoj budućnosti. Da li je za Begovića bilo najbolje da promijeni klub?

"Da li bilo najbolje ili ne, teško je sada reći. Ja da sam bio u njegovoj situaciji objeručke bih prihvatio poziv Chelseaja, jer ipak takav klub vas ne zove svaki dan i nemoguće je reći ne." 

Za kraj, kakvi su planovi za budućnosti? 

"Vidite, meni ugovor sa Hullom važi do 2018. godine, ali postoji opcija da se produži na još dvije. Uživam sada u svom poslu i tako će biti sve dok tijelo ne kaže: 'Momak, dosta je!'. U Engleskoj kao golman možeš igrati i do 38 godine, a to je meni cilj. Sve dok sam u Premiershipu nema potrebe da razmišljam o promjeni sredine, ali život je nepredvidiv i nikada ne znate šta se može dogoditi. Nemam dugoročne planove, uživam isključivo u sadašnjem trenutku", riječi su Jakupovića na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Za one koji ne znaju, Jakupović je u prošlosti nastupao za mlade selekcije BiH i Švicarske, a za seniorsku reprezentaciju Švicarske je debitovao 20. augusta na prijateljskoj utakmici protiv Kipra. Iste godine je završio priču u nacionalnom timu zbog "porodičnih razloga". Pored Hulla, tokom svoje dosadašnje karijere još je branio za Grasshoppers, Thun, Lokomotiv, Olympiakos, Aris i Leyton.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi