Bakir Dautbašić, predsjednik Skupštine FK Željezničar

"Tradicija, ime i amblem ostaju pod zaštitom Skupštine"

Na vanrednoj sjednicu Skupštine FK Željezničar usvojen je novi Statut kluba sa Grbavice, a nije pogrešno napisati da je stari nadopunjen članovima koji će omogućiti ulazak kapitala u najtrofejniji bh. fudbalski klub.PRIPREMA

Nakon sjednice Skupštine FK željezničar razgovarali smo sa njenim predsjednikom Bakirom Dautbašićem.

"Mi smo danas usvojili Statut kao pravni akt, ali isto tako usvojili smo jedan koncept budućeg rada FK Željezničar, koji će se odnositi na poslovanje kluba na jedan puno moderniji način. To je način kojim ćemo se u potpunosti otvoriti potencijalnim investitorima, a sve kako bi podigni nivo i transparentnost rada u FK Željezničar", rekao je Dautbašić neposredno po završetku sjednice vanredne Skupštine FK Željezničar čiji je predsjednik.

Navijače kluba iz Zvorničke 27 sasvim sigurno najviše zanima da li će budući investitori biti u mogućnosti da "naruše" tradiciju dugu 94 godine, eventualnim promjena klupskog grba, boja ili nekih eventualnih dodata istim.

"Sve ono što je i prije bilo u Statutu, a ja ću reći da je 90% bivšeg Statuta ostalo na snazi, dakle, apsolutno tradicija, ime i amblem kluba ostaju onakvi kakvi jesu bili i kao takvi ostaju pod zaštitom Skupštine FK Željezničar. Na kraju krajeva i poslovni subjekti koji se budu formirali unutar FK Željezničar istima će upravljati 51% Željezničar. Tako da u tom smislu neće doći do turbulencija, jednostavno prilagodit ćemo model normalnim, najmodernijim, načinima poslovanja kako bi FK Željezničar odskočio i kako bismo uhvatili jedan priključak za najmodernijim evropskim klubovima", istakao je Dautbašić.

Slučajno ili namjerno, ili se jednostavno tako poklopilo, ali dok su delegati skupštine kluba sa Grbavice glasali za usvajanje novog klupskog Statuta u salu hotela Bristol ušla je najveća klupska legenda - Ivica Osim.

"Vjerovali ili ne, ali zaista je koincidencija. I meni je zaista drago da se upravo to desilo u tom momentu, što je po meni pozitivan signal", priznao je Dautbašić, da nije bilo riječi o "namještanju".

Zakonske regulative u našoj domovini, kojima brzina nije jača strana, mogle bi biti i potencijalna kočnica "plavoj lokomotivi". Ipak, Dautbašić, tvrdi da problema ne bi trebalo biti...

"Kompanije koje se registruju će bi registrovane na način kao i sve ostale firme, ali će Skupština FK Željezničar biti garant da će se ta investicija isplatiti investitoru, ali isto tako da ćemo ga zaštiti na bilo koji način. Mi moramo biti svjesni da danas nije lako investirati u sport. I kao što je rekao naš cijenjeni delegat Misimović, treba biti hrabar, a mi ćemo u svakom slučaju zaštiti investitore koji su spremni da ulože u bh. sport. Smatramo da će Željezničar biti prepoznat kao pravno lice koje iza sebe ima rezultate, jer u svakom trenutku 500 dječaka se bavi sportom, a to je ujedno i najveća vrijednost ovoga projekta", kazao je Dautbašić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prema budućem modelu upravljanja Željezničar bi trebao osnovati dvije kompanije od kojih bi se jedna zanimala infrastrukturalnim pitanjima i ulaganjima, dok bi druga bila zadužena za igrački kadar kluba sa Grbavice. Zanimalo nas je ko će biti u upravnim strukturama kompanija kojima je kao i svim ostalim firmama potreban direktor, upravni odbor, nadzorni odbor...

"Upravljati će Željezničar sa najmanje 51%, to je moj vrlo jednostavan odgovor na vaše pitanje", rekao je Dautbašić na kraju razgovora.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti