"Trebali bismo se ugledati na Hrvate, oni ginu za dres..."
Foto: EPA

Sarajlija koji je igrao za Belgiju za SportSport.ba

"Trebali bismo se ugledati na Hrvate, oni ginu za dres..."

Bliži se 7. oktobar, dan kada će na teren Grbavice istrčati fudbaleri Bosne i Hercegovine i Belgije, a kako se bliži još jedna historijska (koliko god nam ova riječ postala omražena, op.a) utakmica, tako su sve zanimljivije priče koje imaju bilo kakvu povezanost sa ovim timovima.

A Gordan Vidović, koji je govorio za SportSport.ba, uistinu je dio ove priče, pošto je i sam nekada nosio dres Belgije, a da stvar bude još "sočnija", radi se o čovjeku koji je rođen u Sarajevu i Grbavica je nekoć bila njegov dom.

"Već 25 godina živim u Belgiji i pratim sve što je vezano za fudbal. Vjerujem da su ljudi kod nas svjesni da se radi o jednoj od najjačih reprezentacija na svijetu i da će Belgijanci teško dozvoliti mrlju u finišu kvalifikacija. I ako Martinez kojim slučajem bude mijenjao igrače, oni koji dobiju priliku će sigurno dati 300 odsto kako bi se dokazali da idu na Svjetsko prvenstvo. Neće biti lako ni u kom slučaju", kazao je Vidović na početku razgovora za SportSport.ba

U Belgiji, kako kaže Vidović, niko ne spominje predstojeću utakmicu.

"Ma, kakvi. Nema uopšte nikakve euforije, niko ni ne spominje utakmicu." 

Dotakao se Vidović i posljednje dvije utakmice koje su Zmajevi, ispod nivoa, odigrali protiv Kipra i Gibraltara.  

"Ono što se dogodilo na Kipru je veliki kiks. Da je Bosna i Hercegovina igrala protiv jedne Njemačke ili Belgije, pa nakon vodstva od 2:0 izgubila, moglo bi se nekako shvatiti. Ali, izgubiti od Kipra na onakav način je stvarno sramotno. Mučenje je bilo i protiv Gibraltara. Šta je razlog? Po meni to što glavni igrači ne igraju onako kako igraju u svojim klubovima. Uzet ću za primjer Džeku i Pjanića koji su u svojim klubovima totalno drugi igrači. Čovjeku teško dođe kada vidi kako Hrvati ginu za svoj državni dres..." 

Foto: Gettyimages

Nastupati za reprezentaciju Belgije za Vidovića je bila čast, međutim ne krije da žali što ga nikada nisu zvali iz Bosne i Hercegovine.

"U Belgiji sam bio među najbolja tri odbrambena igrača u ligi, to se znalo, međutim u mojoj zemlji se zanemarivalo. U tom periodu sam se često susretao sa ljudima iz N/FSBiH, pozdravljali smo se, no mislite li stvarno da me je neko pitao da li želim igrati za reprezentaciju? Nisam htio nikoga da molim. Uostalom, nisam ja jedini koji je bio u takvoj situaciji. Na kraju se javila Belgija i čast mi je što sam bio dio generacije koja je 1998. godine igrala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Lijepo je bilo biti u društvu najboljih svjetskih igrača." 

Vidović je u periodu od 1988. do 1992. godine nosio dres Željezničara. Na Grbavicu je stigao iz FK Igman Ilidža.

"Imao sam tada nekoliko ponuda, ali odlučio sam se za Željezničar i nisam pogriješio. To je veliki klub sa velikom tradicijom i igrači koji su tu bili su me odlično prihvatili. Vežu me lijepe uspomene za taj period, kao i za moje Sarajevo u kojem sam odrastao. Moram priznati da me nekad uhvati nostalgija. Zbog toga se trudim da sve češće dođem i obiđem drage ljude." 

Foto: Gettyimages

Danas kada je u mirovini bavi se menadžerskim poslom. 

"Ne mogu bez fudbala. Pratim redovno svakakve utakmice, skautiram, ali u menadžerskom poslu moraš biti ajkula. Nije nimalo jednostavno", podvukao je Vidović na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi