Trend neznanja i diletantizma

Odnos sportskih radnika i novinara

Trend neznanja i diletantizma

Irfan Smajlagić, proslavljeni hrvatski rukometaš, među najvećim je i najrenomiranijim trenerima koji su u posljednjih desetak godina radili u BiH. Kasnije su bile još košarkaške veličine Duško Ivanović i aktuelni selektor Duško Vujošević.

Realno i objektivno, zemlja sa nerazvijenom sportskom kulturom ne zaslužuje njihovu stručnost i pamet. Ali hajde, bili su ili su još uvijek tu i pokazali nam (i još uvijek pokazuju) kakav bi trebao biti odnos sportista, trenera, selektora prema novinarima.

Irfan Smajlagić nije razgovarao na telefon s novinarima. Nikad, ali baš nikad. Važio je i danas u hrvatskim medijima važi za namćora, čovjeka "na svoju ruku" s kojim je teško razgovarati, iščupati ikakvu senzacionalnu izjavu. 

Došao i objasnio

Kada je preuzeo RK Bosnu sarajevski sportski novinari strahovali su kako li će s njim komunicirati, kao ako ne bude htio sarađivati "razvalit ćemo ga".

A čovjek došao i fino objasnio. Ako vas bilo šta zanima imaju konferencije za novinare, slobodno pitajte. Kada kritikujete dođite na trening, pa poslije uz kafu ili čaj porazgovaramo, razmijenimo mišljenja. Ako već pratite Bosnu, bavite se svojim poslom.

Poslije tri kafe s Irfanom moglo se izaći mnogo pametniji, više o rukometu saznati nego iz udžbenika. Ali odnos je bio strogo poslovan, družba je družba, a služba služba. Nema okolišanja, izbjegavanja pitanja, svađe, petljanja.

Danas se novinare - vrlo često s pravom - optužuje da su neprijatelji, skromne potkovanosti, da su im pitanja na konferencijima za medije ili nebulozna ili toliko izaprana i u rangu osnovaca. Drugi su pak dobri s fudbalerima ili selektorom, pa i ako imaju nešto da pitaju pametno, bolje šuti. Gdje ću jadan ne bio išta škakljivo upitat, dobronamjerno kritikovati, neće mi više izjavu htjeti dati.

Koliko novinarskom blatu kumuju treneri i ostali sportski radnici, uglavnom trećerazredni, neelokventni, zakukuljeni i zamumuljeni u vlastitim strahovima i neznanju? Mnogo! 

Da je recimo Mehmed Baždarević objasnio zašto je u njegovoj koncepciji Ognjen Vranješ nezamjenjiv (bez da iko protiv momka išta ima, a trebao bi imati), više ga niko poslije ne bi to pitao niti bi potencirao tu nejasnu činjenicu.

I šta je sporno u tome što nekoga, evo, interesuje zašto igra Ognjen Vranješ. Interesuje me, jesam li glup ili zloban zato što me interesuje. Neka igra, ali recite nam zašto...

Kad bi se sve što je nejasno pokušalo pojasniti, lakše bi bilo i trenerima i medijima, samim tim i javnosti.

Briselski primjer

Konferencija za novinare u Briselu uoči utakmice između Belgije i BiH pokazala je tu dijametralnu razliku u kulturi (kao i atmosfera sa Aviva stadiona u Dablinu kada je uporedite s onom u Zenici). 

Nakon Mešinih "borit ćemo se, imamo svoj kvalitet i bit će teško" na scenu stupaju belgijski selektor Roberto Martinez i "njegovih" 40-tak hajduka. Štancaju novinari pitanja, među kojima je jedno "da li je za tim bolje da je Carrasco oženjen ili da nije oženjen". 

I dobro pitanja, Martinez koji je kulturu stekao u engleskoj Premier ligi, daje odgovore koje slušate otvorenih usta. Ne možete da vjerujete šta čovjek sve priča i koliko su odgovori iscrpni. Taktika? Objasni je čovjek do u detalje. Izađeš s pressa bogatiji višestruko i zato bi valjda trebale služiti konferencije. Da saznaš nešto novo.

Izjave premijerligaških trenera na poluvremenima bljuvotina od utakmica mogu komotno poslužiti kao materijal za dokumentarac šaljivog karaktera i pokazuju da je možda bolje ništa i ne pitati.

Recimo, Zijad Švrakić kojeg dovedu da objasni neobjašnjivo sramotnu predstavu Sarajeva, kaže "ja ne znam šta se ovo dešava, nemam komentar".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Čovjek koji bi gledaocima trebao dati odgovor šta se deševa, nema komentar. Ko bi trebao imati?

Skromnost i diletantizam, to je naša surova realnost. Jedni k'o fol bolji od drugih, a isti i jedni i drugi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti