Tri prvoplasirane ekipe, tri domaća susreta i samo tri boda

Nekada je to bilo nezamislivo

Tri prvoplasirane ekipe, tri domaća susreta i samo tri boda

A. Beganović

U vikendu iza nas odigrano je 17. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, a niti jedna od tri prvoplasirane ekipe (Široki, Sarajevo, Zrinjski) nije uspjela slaviti na domaćem terenu.

Vodeći Široki na Pecari je dočekao Željezničar i nakon 90 minuta nije bilo golova. Drugoplasirano Sarajevo na Koševu je snage odmjerilo s Borcem, a utakmica je kao i ona u Širokom Brijegu završena bez golova, dok je trećeplasirani Zrinjski u Mostaru remizirao sa Drinom.

Tri prvoplasirane ekipe, drugi dio sezone, tri domaće utakmice i samo tri boda. Do prije nekoliko sezona ovakvi ishodi mečeva su bili nezamislivi, no danas stvari izgledaju mnogo drugačije. Dosta dobro suđenje daje priliku i gostujućim ekipama da dođu do bodova, pa čak i ako igraju protiv ekipa koje se bore za titulu, što je svakako za pohvalu i što daje dodatnu draž Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Da u našem klupskom fudbalu pušu neki novi vjetrovi, iako se često ističu samo negativne stvari, govore i pojedini statistički podaci iz jesenjeg dijela sezone.

Na 120 odigranih susreta 58 pobjeda su ostvarile domaće ekipe (48.33%), 35 susreta je završilo bez pobjednika (29.17%), dok su 27 pobjeda ostvarile gostujuće ekipe (22:50%), a u sezonama 2007/2008 i 2008/2009 gosti su u 240 odigranih susreta upisali 25 i 22 pobjede.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

No, to nije sve, odnosno da gostujuće ekipe imaju mnogo bolje uslove za igru danas u odnosu na prije par godina govore i podaci o dosuđenim jedanaestercima u jesenjem dijelu aktuelne sezone. Na 120 odigranih susreta dosuđeno je 20 kaznenih udaraca, od čega 11 za gostujuće, a devet za domaće ekipe.

Kvalitet fudbala u Premijer ligi nije na vrhunskom nivou, uostalom kao ni u nacionalnim takmičenjima naših ssusjednih zemalja. Međutim,  stvari idu na bolje i bez obzira na sve negativnosti koje se često stavljaju u prvi plan, mnogo je stvari u domaćem fudbalu koje su mnogo bolje nego prije nekoliko godina, a kada se Premijer liga smanji, sasvim sigurno će i kvalitet biti na jednom višem nivou.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.