U Mostaru se rješava pitanje jesenjeg prvaka
Foto: Bljesak.info

Posljednje kolo jeseni donosi četiri derbija

U Mostaru se rješava pitanje jesenjeg prvaka

Posljednje kolo jesenjeg dijela BH Telecom Premijer lige BiH donosi nekoliko vrlo interesantnih susreta, od kojih najviše pažnje privlači duel u Mostaru. Osim njega, na rasporedu su još čak još tri derbija i to u Tuzli, Banjoj Luci i na Grbavici. 

Petnaesto kolo na neki način donosi najbolji primjer kako bi naša liga izgledala da u njoj igra manji broj klubova. Od osam utakmica, četiri privlače veliku pažnju dok će se preostale definitivno biti u drugom planu. Makar na papiru, a tako će i ostati ukoliko one ne ponude neki spektakularan fudbal, u šta je teško vjerovati.

U Mostaru za titulu jesenjeg prvaka, Sarajevo gostuje u Tuzli, Željo dočekuje Čelik 

Počnimo od najzanimljivije. Pod Bijelim brijegom sastat će se dva prvoplasirana tima na tabeli, što će biti i svojevrsna poslastica za kraj prve polusezone najelitnijeg klupskog fudbalskog takmičenja u našoj zemlji. Po riječima trenera Širokog Slavena Muse, ovo su dvije najbolje bh. ekipe u ovom trenutku uz dužno poštovanje Sarajevu i Željezničaru. Obje ekipe imaju imperativ pobjede, a eventualnom remiju najviše bi se obradovali na Koševu.

Sarajevo želi slaviti u Tuzli i tako se ozbiljno priključiti u borbu za titulu, koju navijači čekaju već više od sedam godina. Sasvim je sigurno da je Sarajevo kvalitetniji tim od Slobode te da je na Tušnju favorit. Ipak, neće se predati ni domaći koji će tražiti bodove protiv najskupljeg i, po mnogima, igrački najkvalitetnijeg tima u našoj zemlji. Poželjeli su u Tuzli dočekati Sarajevo, pa se na tribinama Tušnja u nedjelju očekuje veliki broj gledalaca.

Željezničar će na svojoj Grbavici dočekati Čelik, što će baš kao i susret na Tušnju biti derbi starih rivala. Ni jednim ni drugim ova polusezona nije donijela baš previše razloga za zadovoljstvo, što se posebno odnosi na zenički tim. Bit će ovo prilika da se Željo vrati na pobjednički kolosijek nakon dva kola bez pobjede, dok bi se Čelik sasvim sigurno zadovoljio i bodom na ovom gostovanju.

Banjalučki Borac će na Gradskom stadionu dočekati Velež. Ove dvije ekipe nalaze se na šestoj i sedmoj poziciji tabele i mogle bi se u nastavku ravnopravno boriti za izlazak u Evropu, koji bi za oba tima predstavljao veliki uspjeh.

Olimpic u Bijeljini, derbi začelja u Gradačcu

Ostala četiri susreta ovog kola, uz dužno poštovanje, privlače mnogo manje pažnje bh. javnosti. Što zbog renomea klubova, što zbog duge historije: u fokusu će biti mečevi u Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci dok će se "u sjeni" tih susreta odigrati i utakmice u Vitezu, Bijeljini, Gradačcu i Istočnom Sarajevu.

Radnik će na svom terenu dočekati Olimpic koji je, čini se, u blagom padu forme dok će Vitez protiv Travnika odigrati komšijski derbi. Slavija će u Lukavici dočekati Drinu iz Zvornika dok će Zvijezda u derbiju začelja tražiti drugu sezonsku pobjedu protiv Mladosti iz Velike Obarske.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Po četiri utakmice u subotu i nedjelju

Na kraju, vrijedi istaći da su u subotu i nedjelju na rasporedu po četiri susreta. Danas se od 13 sati igraju mečevi u Bijeljini, Mostaru i Gradačcu dok je susret u Banjoj Luci na rasporedu od 16 sati. Svi mečevi koji su na rasporedu u nedjelju igraju se s početkom u 13 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.