Ušanović i Kureš sutra pred Sudom

Hoće li pravda biti zadovoljena?

Ušanović i Kureš sutra pred Sudom

Nekadašnji generalni sekretar N/FSBiH Munib Ušanović i šef finansija bh. saveza Miodrag Kureš, sutra će saznati drugostepenu presudu pred Sudom BiH.

Sjednica Apelacionog vijeća Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Munib Ušanović i drugi, zakazana je za 26. maj 2011. godine, sa početkom u 13.00 sati, u sudnici 5.

Pretresno vijeće Odjela II Suda Bosne i Hercegovine izreklo je 23. novembra 2009. godine, prvostepenu presudu kojom su optuženi Munib Ušanović i Miodrag Kureš oglašeni krivim za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 273. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZ FBiH) i produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Optuženim Ušanović Munibu i Kureš Miodragu je, pored izrečene kazne zatvora, izrečena i mjera sigurnosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili  dužnosti iz člana 73. KZ BiH kojom se optuženim zabranjuje obavljanje rukovodnih dužnosti sa ovlaštenjima upravljanja i raspolaganja novčanim sredstvima i imovinom u trajanju od pet godina od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere sigurnosti.

Istovremeno, Sud je naložio oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja u iznosu od 248.147,00 KM  i  42.110,00 EUR.

Interesantno, Kureš i Ušanović će se pojaviti pred Sudom čekajući presudu isti dan kada će i Skupština N/FSBiH odlučivati o sudbini bh. fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije