Utakmica koju ćemo teško pobijediti

Uoči sutrašnje Skupštine N/FSBiH

Utakmica koju ćemo teško pobijediti

Nakon veličanstvene pobjede fudbalske reprezentaciej Bosne i Hercegovine u subotu navečer na Bilinom Polju protiv Rumunije, vrijeme da se vratimo u surovu realnost.

Sutra će u sarajevskom hotelu Holiday Inn, najvjerovatnije, biti sahranjen bh. fudbal, kada Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine odbije prijedloge statuta koji zahtijevaju iz UEFA i FIFA.

I pticama je grani valjda jasno da postoje male, gotovo nikakve šanse da se usvoje zahtjevi pristigli iz svjetske i evropske fudbalske federacije, a dobro je poznata i posljedica neusvajanja istih - suspenzija.

Da UEFA i FIFA misle ozbiljno svjedoči i dolazak predsjednika Fudbalskog saveza Rumunije Mircee Sandua u Zenicu na susret između BiH i Rumunije. Sandu na Bilinom Polju nije bio samo kao predsjednik Fudbalske federacije Rumunije, već i kao član Izvršnog odbora UEFA, te je jasno poručio: "Ne usvajanje prijedloga UEFA i FIFA znaći će kraj fudbala na ovim prostorima". Pametnom dosta.

Međutim, za čelnike N/FSBiH se i ne može sa sigurnošću reći da su pametni, jer da jesu ne bi se našli u situaciji u kakvoj se danas nalazimo, a nalazimo se na rubu provalije.

N/FSBiH je vođen katastrofalnom politikom sadašnje vladajuće garniture ljudi doveo bh. Savez na rub bankrota, suspenzije i potpunog gašenja. U posljednje vrijeme sa svih strana pljušte tužbe, prema kojima će N/FSBiH oštećenim stranama morati isplatiti barem desetak miliona KM.

Sutra će se u Holiday Innu pisati najmračnije stranice fudbalske istorije u ovoj državi. Prema informacijama do kojih je jutros došao SportSport.ba, postoji čak i mogućnost da sutrašnja Skupština bude prekinuta, što će također uzrokovati suspenziju.

Bosna i Hercegovina, odnosno njena A reprezentacija, u subotu je navečer obradovala milione svojih navijača širom planete. Skupštinski će delegati samo tri dana poslije vratiti fudbal u ovoj zemlji u mračno doba.

Nadajmo se da će suspenzija, koja je ponavaljamo gotovo pa izvjesna, trajati kratko, te da neće uticati na reprezentaciju i klubove. U tom slučaju, suspenzija je nešto najbolje što nam se moglo desiti, jer drugačije ne bi još zadugo sklonili iz fotelja sadašnje fudbalske vlastodršce u N/FSBiH.

Pred bh. fudbalom je utakmica koju će teško pobijediti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.