UŽIVO: Izborna Skupština N/FS BiH

Bira se nova 'fudbalska vlada'

UŽIVO: Izborna Skupština N/FS BiH

E. Škorić

U ilidžanskom hotelu Terme od 11 sati održat će se Izborna Skupština Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, a tekstualni prijenos pratite na portalu SportSport.ba.

13:36 - Odboru za posredovanje produžen mandat na još četiri godine.

Ivica Osim, Dušan Bajević i Sead Kajtaz bit će članovi istog, dok će se preostala trojica članova popuniti naknadno.

Ovlaštenja i odgovornosti za članove Odbora za posredovanje bit će kao i u prošlom mandatu.

13:29 - Begić se obratio prisutnima, zahvalio se medijima na podršci, svim delegatima, te obećao kako će uraditi sve da se nastavi razvoj bh. fudbala.

13:25 - Elvedin Begić novi je stari predsjednik Nogometnog saveza BiH, a potpredsjednici su Milorad Sofranić i Ivan Beus.

12:54 - Dušan Bajević se javio telefonom, nije mogao da dođe na Izbornu Skupštinu, ali je zaželio puno sreće novim članovima Saveza i svima poželio sretne praznike.

12:40 - Danas su izabrani i novi članovi Izvršnog odbora:

Jozić Mato (NS Posavskog kantona), Nurdin Peštalić (FS Tuzkanskog kantona), Begagić Muhamed, (NK Zeničko-dobojskog kantona), Muhidin Raščić (FS Bosanso-podrinjskog kantona), Midhet Sarajčić (NS Srednjebosanskog kantona), Ivan Beus (NS Hercegovačko-neretvanskog kantona), Dragan Soldo (NS Zapadnohercegovačkog kantona), Elvedin Begić (FS Kantona Sarajevo), Ivan Perić (NS Hercegbosanskog kantona), Sofranić Milorad (Područni fudbalski savez Bijeljina), Ranko Vučković (PFS Prijedor), Zlatko Spasojević (PFS DOboj - PFS Banja Luka), Dragan Kulina (PFS Istočno Sarajevo - PFS Trebinje). 

Statutarnim automatizmom u nogometnu vladu su ušli i Mile Kovačević, te Irfan Durić.

12:21 - Ubrzo ćemo saznati članove novog Izvršnog odbora N/FS BiH. Glasovi se prebrojavaju.

11:51 - Glasanje završeno, slijedi prebrojavanje glasova. Prethodno pauza do 12:15.

11:48 - Glasanje za članove Izvršnog odbora je u toku. Delegati biraju 13 od 26 članova za novi Izvršni odbor.

11:24 - Po abecednom redu krenulo je prozivanje delegata, koji će, jedan po jedan, u glasaškom dijelu glasati za članove IO.

11:21 - Izborna komisija pripremila izborni materijal i uskoro će uslijediti glasanje za članove Izvršnog odbora.

11:20 - Ivica Osim počasni je predsjednik N/FS BiH, a nakon što je dobio posebnu nagradu, uslijedile su ovacije. Elvedin Begić je kazao kako je ovo "historijski dan za naš fudbal".

11:15 - Na Skupštini je 60 delegata i konstatovano je da Skupština može pravovaljano da zasjeda.

11:14 - "Hvala što ste me pozvali i što ste nekoga iz UEFA-e pozvali da prisustvuje ovako važnom događaju. Moram prenijeti pozdrave od novog predsjednika i generalnog sekretara UEFA. Nažalost, predsjednik nije mogao doći jer je imao druge profesionalne obaveze, ali moje prisustvo dovoljno govori koliko nam je stalo da budemo dio svega ovoga. Dovoljno je pogledati današnji dnevni red, pa vidjeti koliko je ovo značajna sjednica za budućnost fudbala u BiH. Posebno bih izdvojio kao značajan izbor novog predsjednika Saveza. Gospodin Ivica Osim bit će izabran za počasnog predsjednika i to je jako važno. Hvala što ste me pozvali da budem s vama, želim da današnja sjednica protekne glatko", kazao je Žak ispred UEFA-e.

11:09 - Jednoglasno usvojen današnji dnevni red. 

11:08 - "Jedan od uglednih trenera je ovih dana imao grube istupe. Na kraju to možemo nazvati gomilom apsurdnih izjava i tome ne treba dodavati posebnu pažnju. Bio je izražen manjak inteligencije pojedinaca ali i višak mržnje, spletki, podvala, ali šta je tu je. Imamo priliku u narednom periodu nastaviti dobri rad koji je u svim segmentima se pokazao u prethodne četiri godine", dodaje Begić.

11:05 - Elvedin Begić, predsjednik Saveza, pozdravio je na početku izborne Skupštine sve delgate, medije, bivše i trenutne člane Uprave i sve one koji su prisutni na sjednici.

"Dužan sam na početku da se zahvalim delegatima Skupštine, koji su svojim glasovima izabrali ovaj IO. Ukazali su nam povjerenje da kao oficiri jednog broda upravljamo njime četiri godine. Brod vraćamo u luku. Svi smo svjesni da je taj broj prije četiri godine itekako bio oštećen, ali na kraju ga vraćamo u boljem stanju nego što je bio prije četiri godine. Znamo da smo među putnicima imali i slijepih putnika i posadu koja je na jedan način pravila određene pobune. Bili su bez znanja i iskustva, ali otežavali su nam rad i sreća da smo imali dosta odgovornih i svjesnih ljudi. Danas ćemo izabrati jednu novu posadu, nove oficire, nove članove IO koji će u narednom periodu biti na čelu ovog Saveza. Pričalo se da li je postojao neki drugi kandidat, meni je žao što nije bio neko od protivkanditata. Ne bih rekao da su bili napadi, za to bi trebalo imati argumente i činjenice".

10:55 - Delegati polako pune kongresnu dvoranu u hotelu Terme.  Oni zauzimaju svoja mjesta, za nekoliko minuta počet će izborna Skupština N/FS BiH.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na današnjoj sjednici izborne Skupštine NFSBiH bit će izabrano rukovodstvo Saveza u četverogodišnjem mandatu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ukupno 60 delegata Skupštine (40 iz FBiH, 20 iz RS) birat će 13 od 15 članova Izvršnog odbora dok su statutarnim automatizmom u IO izabrani Irfan Durić i Mile Kovačević.

Pored toga, danas će se izabrati i predsjednik NFSBiH, kao i dva potpredsjednika. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi