Predstavljen novi trener Željezničara

Petrović: Nikoga neću žaliti, interesuje me samo jedan cilj

FK Željezničar je danas u Plavom salonu održao konferenciju za medije na kojoj je predstavljen Slavko Petrović. 

Srbijanski trener je na kormilo tima sa Grbavice došao nakon što je smijenjen Kostić, a sa najtrofejnijim našim klubom je potpisao ugovor do 2018. godine i imat će zadatak da 'uspavani' FK Željezničar vrati na pobjednički kolosijek. 

"Pozitivan pritisak nikada ne smije nikome da pravi probleme. Došao sam u FK Željezničar iz više razloga. Radi se o klubu koji je na našim prostorima jedan koji je primjer svima. Ovo što je izgrađeno u kratko vrijeme bio sam iznenađen, sve je bilo neprepoznatljivo za mene i sigurno je uprava na tome mnogo radila. Drugi cilj je bio to što je Željezničar posrnuli gigant. Deveto mjesto je katastrofalno za ovaj klub, a iskreno mislim da sam spreman za takvu situaciju, upoznat sam sa igračkim kadrom i vidim dovoljno kvaliteta da vratim klub gdje mu je mjesto", kazao je Petrović i potom nastavio:  

"Zbog čega su igrači pružali manje ćemo utvrditi kroz pojedinačke razgovore koji će danas početi. Imam dva dana vreemna da pronađem uzrok, a onda ću moći rješavati problem. Nikoga neću žaliti, interesuje me samo jedan cilj i sve su misli usmjerene ka tome da klub izvučem iz ove situacije. Nadam se da neću naći trulih jabuka i svi koji budu rušili atmosferu će biti eliminisani."

"Moram sa svim igračima razgovarati, uvjeriti ih da su kvalitetni fudbaleri jer nemoguće je da se ovakav Željezničar nalazi na devetoj poziciji. Gladan sam rada, i uspjeha i siguran sam da ću to ovdje napraviti", ističe Petrović.

Da li Željezničar može spasiti sezonu, može li se nešto napraviti? 

"Ako bih ja sad otišao u Rabotnički i obećao titulu, to bi bila glupost za mene. Mogu obećati stvari koje su realne u ovoj situaciji. Sezona se mora spasiti, igrači su sada na potezu. Poznato je meni da je ovdje jako vruća stolica, ali znam da ću ovdje ostaviti traga i napraviti uspjeh. Za svakoga sam dostupan u svakom momentu i sve što se dogodi oko kluba bit će analiziralo."

Da li će biti promjene u sistemu igre?

"Svaki trener ima jedan sistem koji on voli, ali voljeti sistem i ugurati ga u ekipu koju ne poznaješ za mene je apsurdno. Ako ti imaš kvalitetne igrače u špicu koji su u 16 metara kvalitetni, ti ne možeš da igraš sa dva špica. Nisam ni shvatao situaciju da se Stevanović stavlja na lijevu stranu, on je na desnoj strani top igrač. Sistem će sigurno biti promijenjen, poznajem ove igrače u dušu možda i više od nekih koji ovdje rade. Doći u Željezničar, potpisati ugovor jer je plata fenomenalna, to nije završetak karijere. Ovdje se treba dokazati ako imaš barem malo mentaliteta sportskog." 

Kada je u pitanju stručni štab, da li dolazite sa svojim pomoćnikom?

"Nikada u karijeri nisam dovodio pomoćnike. Nemam problema s tim, svako ima svoj zadatak koji mora da obavi. Imam želju da dovedem jednog pomoćnika o kojem imam visoko mišljenje i to će se rješavati ubrzo."

Naredno kolo donosi duel sa Čelikom. Kakva su očekivanja uoči utakmice? 

"Već sam sa Čelikom igrao u Bijeljini i jako dobro poznajem tu ekipu. Što se tiče tradicije, Željezničar šest godina nije dobio u Zenici, ali ona je tu da se ruši. Svi koji očekuju kroz lepršavu igru izaći iz krize, na pogrešnom su putu, to moramo učiniti kroz veliku borbu na terenu."

Nakon Petrovića riječ je dobio i skaut kluba Aldin Ćenan. 

"Zahvalio bih se velikom broju trenera koji su željeli da preuzmu Željezničar. Ono što sam sa saradnicima odlučio bilo je to da je Petrović najzrelija ličnost koja može izvaditi Željezničar iz krize. Dogovor smo postigli bez problema i Petrović treba da zna da će imati punu podršku."

Da li će Slavko Petrović biti dugoročno rješenje ili će zavisiti od rezultata?

"Gospodin Petrović ima uspjeha dosta, poznaje našu ligu, igrače i mislim da on svojim čvrstim stavom u ovom momentu može napraviti pozitivni šok. Što se tiče dugoročnoj rješenja, glavno mjerilo za sve je semafor", istakao je.

Najveći dio trenerske karijere Petrović je proveo u Njemačkoj gdje je trenirao Darmstadt, Carl Zeiss Jenu, Fortunu Dusseldorf i Waldhof Mannheim, jedno vrijeme je radio u Mađarskoj, dok je prije Radnika u Srbiji vodio Borac i Rad

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi