Velež vs Zrinjski četvrti put ove sezone

Oba sastava kompletna pred derbi

Velež vs Zrinjski četvrti put ove sezone

Od trenutka kada je 13. avgusta 2000. godine odigran prvi gradski derbi za prvenstvene bodove, susreti Veleža i Zrinjskog su privlačili veliku pažnju. Ne samo u Mostaru, već i šire. Od tada do danas pa skoro da je svaka naredne utakmica bila priča za sebe, bez obzira da li je nudila nešto dobro ili loše. Ove sezone se ponovio slučaj iz one 2012/13 kada su se ova kluba morala sastati četiri puta.

Dva puta u prvenstvu i dva puta u Kupu. Tako je bilo i ove jer su Velež i Zrinjski već odigrali tri utakmice. Zrinjski je u oba slučaja izašao kao pobjednik. U prvenstvu je bilo 2:1 pod Bijelim brijegom, u Kupu prvo 2:2, nakon toga u revanšu još jedan trijumf Zrinjskog i prolaz u polufinale Kupa. Ono što je posebno zanimljivo, jeste podatak o  trenerima koji su samo u ovoj sezoni izmijenili na klupama gradskih rivala.

Prvu utakmicu su odradili Branko Karačić sa jedne i Nedim Jusufbegović sa druge strane. U prvoj utakmici Kupa, zrinjski je vodio Mišo Krstičević, u drugoj pomoćni trener Dalibor Cvitanović. Danas je na klupi Vinko Marinović. Što se tiče Veleža Nedim Jusufbegović je podnio ostavku nakon eliminacije u Kupu, pa od tada  Rođene sa klupe predvode Adnan Dizdarević i Avdo Kalajdžić. Kalajdžić je bio trener Veleža baš u prvoj prvenstvenoj utakmici prije 15 godina.

Zbog čega današnji susret ima posebnu težinu? Ulazimo u završnicu prvenstva, Zrinjski je i dalje kandidat za naslov prvaka i vodi veliku borbu sa Širokim Brijegom, Sarajevom, Željezničarom. Kako sada stvari stoje svaki bod ima svoju vrijednost i svaki u takvoj borbi može biti važan. Vinko Marinović poznaje ekipu Veleža s obzirom da je vodio ekipu Borca, ali danas će prvi put osjetiti težinu derbija

"Gradski derbi ionako je sam po sebi važan, zbog prestiža i svega što nosi derbi, ali nama je posebno važan jer smo u samom vrhu i tu želimo ostati. Nadam se zanimljivoj utakmici, ali i našoj pobjedi. Svaka utakmica je jednako važna, ali ne vjerujem da upravo ovo kolo može biti presudno. Kada se borite za naslov prvaka, pritisak je prisutan u svakoj utakmici, a derbi protiv Veleža nije izuzetak, zato ne bih potencirao da li smo mi ili Velež pod većim pritiskom. svjesni smo i da nas čekaju sve teže i teže utakmice" kaže u najavi utakmice Vinko Marinović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Rođeni su kao i prošle sezone svoju priču završili nakon eliminacije u četvrtfinalu Kupa, međutim suprotno svim očekivanjima baš kada se to niko nije nadao,
ostvarile su neke posebno vrijedne pobjede. Prošle sezone su nanizali sedam pobjeda zaredom, ovaj put su srušili Šarajevo, Široki Brijeg.
Prošle sezone se pričalo kako se pomaže na taj način ovim ili onim. I ovaj put je situacija slična...

"Idemo na pobjedu, ne obaziremo se ni na kakve priče i ne igramo ni za koga drugog. Na Zrinjskom je veliki psihološki
pritisak, što ćemo mi pokušati iskoristiti. Igramo na našem stadionu, pred našim vjernim navijačima, uz čiju ćemo se
pomoć, u to sam uvjeren, na kraju radovati. Bez obzira na sve priče koji je bilo i kojih će biti mi idemo iz utakmice u utakmicu.Igramo
za sebe, svoje navijače, svoj klub. Ne trebate uopšte sumnjati u to" poručio je Adnan Dizdarević trener Veleža.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.