Veliki derbi na Koševu, Zrinjski gostuje u Bijeljini

Pretposljednje kolo Premijer lige

Veliki derbi na Koševu, Zrinjski gostuje u Bijeljini

Danas su na rasporedu sve tri utakmice pretposljednjeg, 9. kola Lige za prvaka koje je svakako u znaku velikog, 111. po redu sarajevskog derbija koji će biti odigran na Koševu.

Na našem najvećem stadionu će se sastati dva najtrofejnija bh. kluba, od kojih je u ovom trenutku u boljoj situaciji Željezničar. Plavi sa Grbavice imaju četiri boda više od svog gradskog rivala i nalaze se na prvom mjestu, nadomak osvajanja prve titule prvaka nakon 2013. godine.

Računica je jasna. Željezničaru će na Koševu odgovarati bod, s kojim bi se doveo u situaciju da u posljednjem kolu trijumfom nad Radnikom proslavi šampionsku titulu. U nekim kombinacijama, Plavi bi već danas mogli osigurati titulu pod uslovom da Zrinjski ne pobijedi u Bijeljini, ali bez obzira na to, jasno je da Slavka Petrovića i njegove fudbalere neće pretjerano zanimati taj duel već će se skoncentrisati sami na sebe, jer sve drže u svojim rukama.

"Sigurno je derbi za nas utakmica sezone. Sa ovom utakmicom možemo da stavimo podlogu na šampionsku titulu i bitno je da izađemo na teren kao protiv Zrinjskog. Sve te špekulacije da je Sarajevo umorno i psihički palo padaju u vodu, jer derbi ima sasvim druga pravila. Mi smo u prednosti jer naš motiv mora biti veći i igrači moraju dati sve da dođu do pozitivnog rezultata", rekao je Slavko Petrović, koji je istakao da neće igrati na bod, već na pobjedu.

U redovima Sarajeva vlada nešto drugačija atmosfera. Bordo klub se porazom u Mostaru od Zrinjskog (3:2), a zatim i u finalu Kupa BiH udaljio od trofeja, iako je donedavno bio jedini kandidat za osvajanje duple krune. Na Sarajevo je posebno loše uticala utakmica u Širokom Brijegu, nakon koje se bordo tim doslovno doveo u vanrednu situaciju.

Osim toga što je ostao bez trofeja, Mehmed Janjoš je ostao i bez dvojice, praktično trojice fudbalera za derbi. Zbog velikih prijetnji i pritiska pojedinih navijača Sarajeva na Rustemovića i Crnkića, tragičare utakmice u Širokom, ovaj dvojac ne samo da neće biti u kombinaciji za utakmicu, već je privremeno otišao iz grada dok se situacija ne smiri. Osim toga, Janjoš iz sličnih razloga neće računati ni na Husejinovića, dok će utakmicu propustiti i povrijeđeni Mihojević.

"Tužan sam zbog tih scena, ponašanje pojedinaca je neprihvatljivo, a ti pojedinci nisu navijači Sarajeva. Rustemović i Crnkić to nisu psihički izdržali sve ovo što se dešavalo, te prijetnje su bile stravične i morali su otići. Da nije derbi pred nama, ja kao Mehmed Janjoš bih uradio nešto drugo, ali ovo je posebna utakmica. Na derbijima ne trebaju posebni motivi, dovoljno je samo reći - derbi. Pred nama je utakmica u kojoj ćemo dati zadnji atom snage da dođemo do tri boda, jer matematički još imamo šansu da budemo prvaci i mi se toga ne odričemo. Naša je sportska obaveza da pokušamo sve što je u našoj moći i nećemo se predati do kraja", rekao je trener Sarajeva Mehmed Janjoš.

Drugoplasirani Zrinjski, koji ima dva boda zaostatka za Željezničarom, u ovom kolu gostuje u Bijeljini ekipi Radnika. S obzirom da je postalo jasno da četvrto mjesto ne vodi u Evropu, domaći tim neće imati nikakav rezultatski imperativ dok Plemićima igra samo pobjeda. 

“Dok i teorija postoji, u titulu se mora vjerovati. Vidjet ćemo hoće li Sarajevo imati snage nastaviti igrati onako kako su igrali protiv nas i Širokog. Ovdje su bili neugodni, a na Širokom kvalitetniji od domaćina. Uvjeren sam da će izgarati na sarajevskom derbiju i igrati na pobjedu, a taj rasplet bi svakako išao nama u prilog, dodao je trener Zrinjskog“, kazao je Slišković, koji će svakako osluškivati i rezultat sa Koševa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Preostali, treći meč današnjeg programa Lige za prvaka u Tuzli će odigrati Sloboda i Krupa. Obje ekipe su izgubile šansu da izbore plasman u Evropu, pa će ova utakmica praktično biti revijalnog karaktera. S obzirom na okolnosti, može se očekivati otvorena, pa i efikasna utakmica u kojoj dva trenera ne bi trebala previše kalkulisati.

Sve utakmice današnjeg programa 9. kola Lige za prvaka igraju se u istom terminu od 17 sati. Sutra su na rasporedu preostale tri utakmice ovog kola i to u Ligi za opstanak, koje će se također igrati od 17 sati.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi