Vrančić: Spreman sam se odreći njemačkog državljanstva

Veznjak iz idealnog tima 2. Bundeslige

Vrančić: Spreman sam se odreći njemačkog državljanstva

Nakon što je svojim golom i asistencijom Paderbornu donio pobjedu nad Aalenom, i tako po prvi put u historiji klub sa najmanji budžetom u 2. Bundesligi uveo u njemačku fudbalsku elitu, Mario Vrančić veznjak Paderborna bio je u centru pažnje njemačke fudbalske javnosti.

Upravo Vrančića njemački mediji smatraju najzaslužnijim za historijski uspjeh kluba ovog malog kluba, pa su u nekim od najuglednijih njemačkih listova nakon velikog rezultata osvanuli naslov "Fudbalski Bog iz Istočne Vestfalije", "Super Mario", "Veliki povratak fudbalskog maga" sa Marijevom slikom na naslovnim stranama.

Nakon što je sa ekipom bio tri dana u Mallorci, gdje su se fudbaleri Paderborna zajedno sa stručnim štabom i rukovodstvom kluba opustili i proslavili historijski plasman u Bundesligu, kontaktirali smo Marija Vrančića.

"Slavljenička atmosfera bila je na Mallorci, malo smo se opustili, slavili, sasvim zasluženo. Iznenadili smo sve u Njemačkoj i mislim da smo se zasluženo plasirali u Bundesligu. Jednostavno imali smo dobro ukomponovan tim i odličnu atmosferu unutar njega", rekao je Mario Vrančić na početku razgovora za SportSport.ba. 

"Žao mi je Fürtha, igrali su odlično tokom cijele sezone, njihov kiks protiv Münchena 1860 mi smo iskoristili i preuzeli u drugu poziciju. Iskreno mislim da HSV nije zaslužio da ostane u ligi, odigrali su katastrofalnu sezonu", kratko je Mario prokomentarisao ishod dvomeča između Fürtha i HSV-a u razigravanju za ulazak, odnosno, opstanak u Bundesligi.

Sezona u kojoj se Paderborn plasirao u najelitniji rang njemačkog fudbala, bila je vjerovatno i najbolja u dosadašnjoj karijeri Bosanca sa njemački pasošem. Vezni fudbaler, koji je rođen 1989. godine ove sezone u 2. Bundesligi odigrao je 30 utakmica, postigao pet golova, te upisao deset asistencija, a samo par dana prije odlučujuće utakmice za Aalenom produžio ugovor sa Paderbornom.

"Četiri dana prije odlučujuće utakmice dogovorio sam i potpisao produženje ugovora, ali smo sa objavljivanjem ove informacije sačekali da se završi odlučujuća utakmica, za moj klub historijska", objasnio je Vrančić kako je protekao džentlmenski dogovor, koji je potpisao uprkos činjenici da je imao nekoliko ponuda, od čega jednu iz Bundeslige, dvije iz Cvajte, a bilo ih je i iz inostranstva.

Prema izboru uglednog njemačkog sportskog magazina Kicker Vrančić je uvršten u idealni sastav sezone 2. Bundeslige. Njegov brat Damir, fudbaler Eintracht Braunschweiga, već je nosio dres fudbalske reprezentacije BiH, dok je Mario prošao kroz sve omladinske selekcije Njemačke.

Svoj prvi gol dao je Bosni i Hercegovini

"Prošao sam sve njemačke selekcije, a svoj prvi gol dao sam upravo reprezentaciji Bosne i Hercegovine", kaže veznjak koji je tokom svoje karijere u omladinskim selekcijama Njemačke svlačionicu dijelio sa nekim od sadašnjih seniorskih reprezentativaca ove zemlje. 

Mlađi od braće Vrančić priznaje da kontakta sa ljudima iz N/FSBiH do sada nije bilo, ali se nada da će svojim igrama u Bundesligi naredne sezone zavrijediti poziv u najbolji bh. time, zbog kojeg bi se drage volje odrekao njemačkog državljanstva.

"Bosnu i Hercegovinu napustio sam kao mali, i kada sam uzimao njemačko državljanstvo morao sam se odreći našeg, jednostavno takva su pravila ovdje. Ako se desi da u budućnosti budem u planovima selektora odrekao bih se njemačkog državljanstva", kazao je veznjak Paderborna koji će naredne sezone zaigrati na velikoj fudbalskoj pozornici na kojoj je Mario već debitovao, i to sa nepunih 18 godina u dresu Mainza.

Veznjak Paderborna neće ostati samo na riječi. Već uskoro planira dolazak u Sarajevo tokom kojeg bi trebao pričati i sa ljudima u Savezu, za koje se nada da će mu pomoći u proceduri povratka našeg pasoša, te tako nastaviti putem svog starijeg brata.

"Vjerujem da će mi u Savezu pomoći i da će imati razumijevanja, a meni preostaje da svojim igrama izborim mjesto u reprezentaciji koja će igrati u narednim Kvalifikacijama za EP. Svaki bratov poziv u nacionalni tim u porodici smo doživljavali kao veliku čast i bili smo ponosni na svaki minut koji je proveo na terenu u dresu BiH", priča Mario.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu sve je bliže, a na Mundijalu će po prvi puta nastupiti i fudbalska reprezentacija BiH. Iako će na istom igrati i "njegova" Njemačka, za čije omladinske timove je Vrančić nekada nastupao, za Marija nema dileme. Zmajevi su prioritet broj jedan.

"Ma dobro Njemačka je veliki tim, ali ću svim srcem biti uz našu reprezentaciju. Po neki meč Pancera može se i propustiti, ali ne i našeg nacionalnog tima, to nikako. Sam plasman na Svjetsko prvenstvo je veliki rezultat za našu zemlju, a ukoliko uspijemo proći grupu, a nadam se da hoćemo, sve dalje je ogroman, ogroman uspjeh", rekao je jedan od najboljih veznjaka 2. Bundeslige u ovoj sezoni i motor ekipe Paderborna, Mario Vrančić na kraju razgovora za naš portal.

Molim vas za pomoć!

"U mojoj domovini desile su se tragične poplave! Ljudima je potrebna vaša podrška, a mali prilog biti će od velike pomoći! Hvala lijepo", napisao je Vrančić na svojoj zvaničnoj facebook stranici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.