Vrijedan jubilej: Sloboda slavi 95 godina postojanja

Pet godina ih dijeli od stogodišnjice

Vrijedan jubilej: Sloboda slavi 95 godina postojanja

Proteklo je 95 godina od osnivanja Radničkog sportskog društva Sloboda iz Tuzle, koje danas nosi naziv Sportsko društvo Sloboda i koje okuplja 14 članova svoje sportske porodice.

Sloboda je osnovana 1919. godine na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, a prvi klub član društva bio je FK Gorki, kasnije FK Hajduk, a od 1929. godine do danas FK Sloboda. Pored fudbalskog kluba oformljena je tamburaška sekcija, a potom košarkaški, atletski, rukometni, kuglaški, plivački klubovi...

U svojih 95 godina uspješnog potojanja rada Sloboda je iznjedrila velikane, asove i stotine uzornih sportista koji su slavu grada pronosili diljem planete.

U Slobodi je svoju karijeru počeo Mirza Delibašić – Kinđe, Slobodin je Zlatan Saračević, Mustafa Hukić, Rizah Mešković, Dževad Šećerbegović, Damir Mulaomerović, Mirza Teletović, Damir Mršić, Damir Cipurković, Mile Mijačinović, Nađa Avdibašić – Vukadinović...

Ovako bi se moglo nabrajati unedogled, jer je SD Sloboda godinama bio rasadnik talenata u svim sportovima, a primjerice samo RK Sloboda Solana, prvi prvak BiH, je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju rukometne reprezentacije BiH. 

Ovako važan jubilej danas u Tuzli neće biti obilježen ni svečanom sjednicom. Posljednji put jubilej Slobode obilježen je 2009. godine na 90. rođendan kada je promovisana Monogorafija SD Sloboda 1919-2009., a koju je uredio Miroslav Petrović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pet godina Slobodu dijeli od stogodišnjice. Izazov je to za sadašnje rukovodstvo SD Slobode da organizuje feštu za pamćenje, jer Sloboda i svi oni kojima je crveno-crna boja u srcu takvo šta i zaslužuju.

Redakcija portala Sportsport.ba članovima Slobodine sportske porodice i vjernim navijačima želi sretan 95. rođendan.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.