Zabija kao od šale, a bori se kao da je rođen na Koševu

Leon Benko - Prva zvijezda Sarajeva

Zabija kao od šale, a bori se kao da je rođen na Koševu

Igrač u kojeg se navijači Sarajeva najviše uzdaju u predstojećem derbiju je, bez ikakve dvojbe, Leon Benko.

Iskusni hrvatski napadač je neko ko igri kluba sa Koševa daje posve drugu dimenziju. U stanju je jednim potezom riješiti utakmicu i pretvoriti naizgled bezazlenu situaciju u stopostotnu šansu.

Dolazak nekadašnjeg prvog strijelca HNL-a i reprezentativca Hrvatske na Koševo popraćen je sa velikim oduševljenjem navijača Sarajeva, koji su znali šta se sprema. I nisu pogriješili.

U Benki su dobili vrhunskog golgetera koji svojim golovima opravdava svaku uloženu marku, a uz sve to se bori kao da je rođen na Koševu. Zbog svoje srčanosti, ali i neospornog fudbalskog znanja, Benko i jeste prva zvijezda bordo kluba.

Leon Benko kroz brojke

Prvi napadač Sarajeva je u ovoj sezoni, spletom okolnosti, odigrao samo jedanaest utakmica, ali i to mu je bilo dovoljno da postigne osam golova. Procentualno to iznosi 0,72 gola po utakmici, odnosno pogađa svaku 121 minutu.

Benko je na terenu proveo 969 minuta i u strijelce se upisivao na sedam od jedanaest utakmica na kojim je igrao. Sarajevo ima skor od šest pobjeda i jednog remija u utakmicama na kojim se hrvatski napadač upisivao u strijelce.

I desnom, i lijevom, i glavom

Leon Benko puca iz svih raspoloživih oružja. Po tri puta je golove zabijao lijevom nogom i glavom, dok je dva puta pogodio desnom nogom. Nešto efikasniji je na gostujućim terenima, gdje je postigao pet golova, dok se na Koševu u strijelce upisivao tri puta.

Kada je najopasniji?

Benko je na gostovanjima protiv Olimpica i Slavije golove postizao na samom otvaranju utakmice, tačnije u 4. i 5. minuti. Čeliku je zabio u 19. a Zvijezdi u 22. minuti. Pravilno je Benko raspodijelio svojih osam golova, jer je pokazao da je opasan i u drugom poluvremenu. Protiv Travnika je pogodio u 48., protiv Mladosti u 55., dok je Zrinjskom i Zvijezdi golove postizao u 79. minuti.

Najvažniji gol

Od svih osam postignutih, najvažnijim golom se čini onaj protiv Zrinjskog na Koševu. Sarajevo je tu utakmicu odigralo loše i, objektivno, nije zaslužilo pobjedu protiv Mostaraca. Bilo je 0:0 sve do 79. minute, kada je Benko iskoristio sjajan dubinski pas i nekako pogodio za veliko slavlje navijača Sarajeva na vrlo dobro ispunjenom Koševu. Bio je to i pobjedonosni gol za bordo tim.

Najljepši gol

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Benkin drugi gol postignut u prvoj zvaničnoj utakmici za Sarajevo je, za sada, njegov najljepši u bordo dresu. Također u 79. minuti, Hrvat je uprkos užasnom terenu u Gradačcu uspio lobovati istrčalog golmana Zvijezde i zaključiti veliku pobjedu svog tima rezultatom 3:0.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti