Prošle su četiri godine

Zaboraviti nećemo: Ljuti Krajišnici, vječni vam rahmet

S. Mlaćo

Petnaestog oktobra 2013. godine Bosna i Hercegovina se radovala kao rijetko kada.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u Kaunasu je pogotkom Vedada Ibiševića savladala Litvaniju i izborila je nastup na smotri najboljih svjetskih selekcija. Slavlje je moglo početi, no samo dan kasnije, tačnije nekoliko sati nakon posljednjeg sudijskog zvižduka naša domovina je uzdrmana strašnim vijestima koje su došle iz Poljske.

S velikim nestrpljenjem Bosna i Hercegovina je čekala taj 15. oktobar i duel u Kaunasu. Širom naše zemlje danima prije samo se pričalo o toj utakmici, a ulice Kaunasa su 15. oktobra bile pune Bosanaca i Hercegovaca. Iz Tuzle, Zenice, Donjeg Vakufa, Bugojna, Sarajeva, Cazina, Bihaća, Mostara i ostalih bh. gradova, te iz cijelog svijeta gdje danas žive Bosanci i Hercegovci u Kaunas su stigli navijači fudbalske reprezentacije i oni kojima je BiH u srcu.

Krenulo je i staro i mlado za ovaj litvanski grad, a među hiljadama Bosanaca i Hercegovaca između ostalog bili su i "Ljuti Krajišnici" Hasib Mahmić, Vildan Pehlić i Almir Kasumović. Nekoliko sati prije početka susreta ekipa portala SportSport.ba je igrom sudbine razgovarala sa vođom navijača Ljuti Krajišnici, Hasibom Mahmićem, koji kao da je predosjetio da bi se nešto ružno moglo dogoditi. "Nadam se da neće biti puno alkohola za ovaj dan i volio bih da se svi u miru i veselju vratimo u Bosnu živi i zdravi i da ne bude saobraćajki jer je danas dosta bilo saobraćajki na cestama. Jedino što želimo je da se navijači vrate sretno u miru i rahatluku i da ovaj Bajram proslave s najboljim poklonom", rekao je rahmetli Hasib. Utakmica je završena, fešta u Kaunasu i širom Bosne i Hercegovine je počela, a mnogobrojni navijači su nakon posljednjeg sudijskog zvižduka krenuli svojim kućama.  Među njima put Bosne i Hercegovine su krenuli i Hasib, Vildan, Almir i Adis Ćoralić. No, rano ujutro 16. oktobra u Poljskoj su u saobraćajnoj nesreći život izgubili Hasib, Vildan i Almir, dok je Adis teško povrijeđen.

Samo nekoliko sati nakon najsretnijih trenutaka za Bosance i Hercegovce stigle su užasnee vijesti iz Poljske. Historijski plasman na Mundijal pao je u drugi plan, domovina je oplakivala krajiške heroje. Četiri godine su prošle od ovog tragičnog događaja koji je uzdrmao Bosnu i Hercegovinu, a Ljuti Krajišnici nisu zaboravljeni i nadamo se da nikada neće biti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi