Zadnja rupa na svirali: Nijedan bh. klub među 500 najboljih

Gdje su drugi, gdje smo mi...

Zadnja rupa na svirali: Nijedan bh. klub među 500 najboljih

Međunarodna organizacija za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) objavila je rang listu od 500 najboljih svjetskih klubova za 2014. godinu krojenu po uspješnosti u međunarodnim takmičenjima i nacionalnom prvenstvu. Na njoj se, možda pomalo iznenađujuće, ne nalazi niti jedan bosanskohercegovački klub.

Niti plasman u playoff Evropske lige što je okarakterisano kao historijski uspjeh nije bio dovoljan Sarajevu, našem najuspješnijem klubu u protekloj godini, da se nađe u društvu 500 najboljih. Tri naša preostala predstavnika u Evropi imali su razočaravajuće nastupe, ali svejedno je neobično da su se na listi našli naprimjer Budućnost, Kukesi, Metalurg, Čukarički, Škendija ili recimo Qabala i Haugesund, dva kluba koja su ispala od naših timova.

Naravno da ne želimo omalovažavati pomenute klubove niti njihove uspjehe, ali nam se prilično teško pomiriti sa činjenicom da smo očigledno zadnja rupa na svirali, ne samo u Evropi, već i na Balkanu. Ali, šta je tu je... 

Ono što vrijedi istaći jesu plasmani uglednijih klubova iz regiona. Najbolje plasirani tim sa prostora bivše Jugoslavije je hrvatska Rijeka koja se smjestila na fenomenalno 38. mjesto. Riječani se na listi nalaze ispred slavnih klubova kao što su Roma, Inter, Valencia, Leverkusen i Liverpool. Maribor i Dinamo Zagreb dijele 45. mjesto dok je Partizan 75.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Od hrvatskih klubova, osim Rijeke i Dinama, tu su još Split koji se nalazi na 170. mjestu i Hajduk koji je 283. Srbija pored Partizana ima još dva kluba među 500 najboljih a to su Čukarički (273.) i Vojvodina (382.). Slovenački Koper je 228., Budućnost 283. a Makedonija daje tri svoja kluba na listi i to Metalurg (258.), Rabotnički (314.), i Škendija (462.).

Nevjerovatno ali istinito, albanski fudbal na koji bh. javnost još uvijek gleda sa visine ima čak pet klubova među 500 najboljih a to su Flamurtari (346.), Skenderbeu (369.), Tirana (473.), Laci (483.) i već ranije pomenuti Kukesi (357.).

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.