Zahirović: Uz djevojku Irinu sve je puno lakše

Bh. reprezentativac o životu u Minsku

Zahirović: Uz djevojku Irinu sve je puno lakše

E. Škorić

Bh. reprezentativac Adnan Zahirović otkrio je u intervjuu za SportSport.ba kako se snalazi u Minsku, koji su njegovi rituali prije ulaska na teren, kako se razvija nogomet u Bjelorusiji...

Veznjak Dinama iz Minska prije dva dana stigao je u hotel Hercegovina na Ilidži, gdje se Zmajevi pripremaju za kvalifiakcijsku utakmicu s Latvijom u Rigi, koja je na programu 7. juna.

"Osjećam se odlično. Uvijek mi je drago kada dođem na okupčjanje reprezentacije. Jedva čekamo da se svi okupimo".

Jeste li zadovoljni igrama Vašeg kluba i partijama koje ste pružali u dresu bjeloruskog kluba?

"U Minsku sam na pozajmici do 30. jula i moram reći da dobro stojimo. U prvenstvu smo treći, cilj kluba je da se bori za prvaka, ali prosuli smo u dvije-tri utakmice neke bitne bodove. U nekim utakmicama smo primili  golove u posljednjim sekundama. Još nije velika razlika u odnosu na prvoplasirani Šahtar i nas. Što se mene tiče, igrao sam prvih pet utakmica. Igrao sam najprije standardno, pa onda malo nisam igrao... ali to je do formacije koju trener koristi".

Dinamo je nedavno poražen u finalu Bjeloruskog kupa od gradskog rivala Minska. Trofej je bio tako blizu, ali...

"Igrali smo sa relativno slabijim protivnikom na papiru, ali ne treba nikog potcijeniti. Trebali smo sve riješiti u 90 minuta. Naši navijači su razočarani, 10 godina je Dinamo bez trofeja. Šteta što smo uopšte doveli da dođe do penala. Minsk je imao više sreće i čestitam im na trofeju".

Bjeloruska liga je, čini se, u ekspanziji posljednjih godina?

"Liga je mnogo kvalitetnija od naše lige. BATE je prošle godine pobijedio Bayern, a vidjeli ste kako je taj klub došao do vrha Evrope. Ovdje je nogomet u ekspanziji i u jednoj uzlaznoj putanji. Liga je srednja-evropska liga, a ja se nadam da ću dobrim igrama napraviti transfer u Tursku ili negdje drugo u Evropi".

Jesu li stadioni u Bjelorusiji puni i na koji način se igra nogomet?

"Najveći derbi je Dinamo - BATE. Tada su stadioni puni. Posjeta, inače, nije velika, jer ljudi više prate zimske sportove, ali fudbal je više baziran na fizičkoj bazi, mnogo se trči, uostalom kao i u Rusiji. BATE igra dobar nogomet, a i mi pokušavamo da igramo lijepo".

Zenica - Nalčik - Minsk

"Moj iskorak je bio odlazak u Spartak Nalčik, koji je igrao u Premier ligi Rusije, koja je možda šesta liga u Evropi. Bilo je teško ispočetka, dok se nisam navikao na drugi stil nogometa i dok nisam savladao jezik. U Bjelorusiji pričaju ruski jezik, pa nemam problema. Većinom je to jedan te isti mentalitet".

Sve je lakše uz djevojku

"Zadnja dva mjeseca djevojka Irina je bila uz mene, pa mi je bilo lakše. Minsk je jako lijep grad, veoma uredan i čist. Ima dosta parkova u gradu. Uz djevojku Irinu je sve lakše".

Rahimićevi savjeti

"Kada sam išao u Minsk, pričao sam s Rahimićem i on mi je rekao da bi to bio pravilan korak u karijeri da odem iz prve lige Rusije. Vidjet ćemo šta će biti, imam još mjesec dana ugovora".

Šaljivdžija u reprezentaciji?

"Ovdje su svi momci super i atmosfera u ekipi je odlična. Ne bih nikoga izdvajao. Svako ima neke svoje trenutke gdje napravi neki skeč i svi se smijemo".

Rituali?

"Uvijek ulazim desnom nogom na teren i proučoim nešto u sebi."

Protiv Latvije neće biti lako

"Sigurno je da smo protiv Grčke napravili veliki korak, ali kao što uvijek kažem, ostalo je još pet utakmica i na svaku se treba skoncentrisati do kraja. Sada je ta Latvija i mi ulazimo kao i u svaku drugu utakmicu. Idemo u Rigu s namjerom da pobijedimo, nećemo nikoga potcijeniti. Latvija je sada odigrala 3:3 s Turcima, što može biti upozorenje. Uz našu prepoznatljivu igru pobjeda ne bi trebala doći u pitanje".

Hendikep neigranje Misimovića i Vranješa

"Svaki igrač koji ne dođe zbog povrede sigurno je da nam fali i vidjeli smo protiv Grčke koliko nam znače Misimović i Vranješ, ali imamo ljude koji mogu dostojno da ih zamijene. Ne bi trebalo da bude problema".

Rudnevs udarna igla Latvijaca

"Za Rudnevsa znam iz Bundeslige, a tu je i Cauna, koji igra dobro i standardno u CSKA Moskvi. U prvoj utakmici su nam napravili dosta problema u prvih pola sata, tako da se ne smijemo opuštati".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

To će biti taj dan...

"Mislim da svi igrači maštaju o tome (danu kada ćemo biti putnici za veliko takmičenje, nadamo se već za Brazil), ali svi su čvrsto na zemlji i ne razmišljamo mnogo o tome. Svaku utakmicu moramo odraditi maksimalno ozbiljno. Trenutno smo u dobroj poziciji, prvi smo, imamo tri boda prednost i trebamo je sačuvati".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije