Zašto je zanemareno nogometno umijeće Semira Štilića?

I dalje bez poziva u reprezentaciju

Zašto je zanemareno nogometno umijeće Semira Štilića?

E. Škorić

Semir Štilić bi imao mjesta u mnogim reprezentacijama svijeta. U reprezentaciji Bosne i Hercegovine za njega nema mjesta.

Sportski novinari ili općenito sportski mediji često se nazivaju plaćenicima samo zato što žele istaći kvalitet i pomoći trenerima ili selektorima da izaberu najbolje igrače. Nekad zvuči suludo zamjerati bilo šta nekadašnjoj igračkoj veličini kao što je Safet Sušić i čovjeku koji je jednu malu zemlju kao što je BiH odveo na veliko takmičenje kao što je Svjetsko prvenstvo.

Međutim, vrijeme je da se ne osvrćemo na prošlost, već da gradimo bolju budućnost u sportskom aspektu. Svi ćemo se s oduševljenjem prisjećati ‘litvanske noći’, ali želimo da ih doživimo još puno. Želimo igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, pa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji… Želimo postati jedna od najboljih evropskih reprezentacija. Potencijala imamo, ali moramo da ga koristimo. 

Sušić je u petak (jučer) objavio spisak igrača na koje računa za prijateljski susret s Lihtenštajnom u Tuzli, te kvalifikacijski sa Kiprom u Zenici. Na Papetovom spisku su 23 igrača. Nema sumnje da zaslužuju biti na njemu ako Sušić smatra da im je tu mjesto. No, nejasno je zašto nijednom u proteklim godinama Sušić nije obratio pozornost na Štilića. Zašto za ovog momka nema mjesta u reprezentaciji? Zar on nije zaslužio barem dolazak na okupljanje nakon svih stvari koje je postigao igrajući za poljske klubove Lech i Wislu, pa i ukrajinski Karpaty i turski Gaziantepspor, gdje se istina jako malo zadržao.

Njegove nogometne sposobnosti najviše su došle do izražaja nakon što je prešao u Wislu prošle godine. Postao je sa 26 godina lider jedne sjajne poljske ekipe. Štilić postiže pogotke sa svih mogućih pozicija, ima nevjerovatnu preciznost i odličan pregled igre. Uz to, njegovi projektili iz slobodnjaka su jedno od jačih oružja. Hvale ga poljski mediji, hvale ga mediji iz njegove zemlje, hvale ga brojni treneri i igrači u Poljskoj, ali sve to biva uzalud.

U brojnim razgovorima za bh. ili poljske medije, koje interesuje zašto Štilić nije u reprezentaciji, skromno je izjavljivao: “Moje je da naporno radim, a poziv selektora će kad-tad doći”. Međutim, naporan rad, pogoci, asistencije, pobjede… mu zasad ne donose željene rezultate. I dalje je bez poziva u reprezentaciju. 

Sušić jednostavno ne želi Štilića u svojoj ekipi. Uz dužno poštovanje svima, ali ko je sve zadnjih godina bivao pozivan u nacionalni tim, neshvatljivo je da nikada na adresu Štilića nije stigao poziv. Selektore, pogledajte jučerašnji Semirov pogodak protiv Pogona, pogledajte snimke njegovih igara iz prošlih utakmica. Uživajte u onome što ovaj momak prikazuje na terenima u Poljskoj. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.