Željezničar jednom nogom u finalu

Kup Bosne i Hercegovine

Željezničar jednom nogom u finalu

E. Škorić, foto: A. Balić

Željezničar je u prvom susretu polufinala Kupa Bosne i Hercegovine sa uvjerljivih 3:1 savladao Zrinjski i tako došao nadomak finala.

Igrači Željezničara igraju preporođeno od dolaska Amara Osima na mjesto trenera. U drugom dijelu prvenstva Plavi ne znaju za poraz, a večeras su u prvom susretu polufinala Kupa Bosne i Hercegovine ostvarili uvjerljivu pobjedu nad Zrinjskim. Podsjetimo, u subotu je Željezničar u Mostaru remizirao sa Zrinjskim u okviru Premijer lige.

Utakmicu je sa tribina gledao bh. reprezentativac Edin Džeko, kojem je golman domaćih Ibrahim Šehić poklonio dres sa brojem 11. Napadač Wolfsburga se našao na zapadnoj tribini u društvu trenera golmana Adnana Guše. Prvih desetak minuta proteklo je ispitivanjem snaga, a prvo uzbuđenje bilo je u dvanaestoj minuti, kada je Bekrić izveo korner, a Ćulum glavom loptu poslao iznad gola Adnana Hadžića.

Samo par minuta kasnije erupcija oduševljenja na Grbavici. Poslije jednog kornera lopta se odbila do Seada Bučana, koji sa oko 25 metara postiže fantastičan pogodak. Bio je to jedan od onih golova, koje ne viđamo svakodnevno u sportskom pregledu. Taj pogodak je goste probudio, pa je već u 20. minuti Žuržinov promašio gol domaćih sa svega pet metara.

Igrala se 26. minuta kada su Plemići propustili najbolju šansu. Žuržinov je prošao lijevom stranom, potom savladao Šehića, ali je Mešić izbacio loptu sa same gol linije. Na drugoj strani Muamer Svraka šutirao sa dvadesetak metara, lopta prošla malo pored desne stative Hadžića.

Nešto više od pola sata na semaforu je stajalo 1:1. Žuržinov je izveo korner, a Kordić sa pet metara pored uspavane domaće odbrane nogom matirao Šehića. Upravo ovaj pogodak ostavlja Zrinjskog "na životu", iako su do kraja utakmice primili još dva gola.

Pet minuta prije kraja Bučan propušta dobru priliku, kada je sa svega deset metara šutirao pored gola gostiju. Dragan Jović je u istom napadu napravio prvu izmjenu. Umjesto Stojanovića je ušao tamnoputi Bobby Prince. Do kraja prvog poluvremena treba istaknuti još jednu dobru priliku za Plave. Bučan je prodrio desnom stranom i dobro uposlio Mešanovića u šesnaestercu Zrinjskog, iskusni napadač domaćih se oslobodio jednog svog čuvara i sa devet metara šutirao, a Hadžiž odbranio.

Pet žutih kartona za ZrinjskiDrugih 45 minuta proteklo je u znaku domaćeg tima. U 61. minuti je Mešanović zabio za novo vodstvo Željezničara. Samir Bekrić je centrirao a Mešanović glavom pogodio. Osam minuta kasnije je sve bilo riješeno. Bučan je u šesnaestercu gostiju primio loptu, predriblao jednog protivničkog igrača i loptu poslao iza leđa Hadžića. Bio je to Bučanov drugi pogodak za konačnih 3:1.

Dvadesetak minuta prije kraja Čulum je sa 25 metara snažno opalio, Hadžić krajnjim naporom odbranio. Do kraja domaći su mogli zagorčati stvari gostujućem treneru Draganu Joviću. Najprije je Bekrić sa dvadesetak metara šutirao iz slobodnog udarca pored gola, a nešto kasnije je jedan domaći igrač iz skraćenog kornera dobro šutirao, no Hadžić je uspio odbraniti i ostaviti Zrinjski u igri.

Epitet za igrača utakmice, bez ikakvih sumnji, pripada Seadu Bučanu, koji je dva puta matirao Hadžića, ali i učestovao kod svakog napada Željezničara.

Dakle, zaslužena pobjeda Osimovog tima, koji će sa dva gola prednosti gostovati u Mostar 14. aprila. Drugi susret polufinala igra se sutra, kada će u Istočnom Sarajevu Slavija ugostiti banjalučki Borac od 15 sati.



Željezničar - Zrinjski 3:1

Stadion: Grbavica. Gledalaca: 5.500. Strijelci: 1:0 - Bučan - (15), 1:1 - Kordić (31), 2:1 - Mešanović (60), 3:1 - Bučan (68). Žuti kartoni: Popović (Željezničar) Afedzie, Žižović, Bobby Prince, Kordić, M. Sušić (Zrinjski).

ŽELJEZNIČAR: Šehić, Radovanović, Bajić, Kerla, Mešić, Ćulum, Svraka, Bekrić, Mirsad Bešlija /od 79. Šimić/, Mešanović /od 65. Popović/, Bučan /od 83. Rovčanin/. Trener: Amar Osim.
ZRINJSKI: Hadžić, Šunjić, Afedzie, Selimović, Žuržinov, Ivanković, Marković, Stojanović /od 37. Bobby Prince /od 67. M. Sušić/, Žižović, Zadro, Kordić. Trener: Dragan Jović.

Sudija: Tomislav Čuić (Tomislavgrad).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.