"Željo me kontaktirao, Uprava je dobila odgovor"
EPA

Ivan Vukomanović govorio za SportSport.ba

"Željo me kontaktirao, Uprava je dobila odgovor"

Ivan Vukomanović kandidat je za novog trenera FK Željezničar. 

Najtrofejniji bh. klub je nakon otpuštanja Edisa Mulalića u aktivnoj potrazi za novim trenerom, a jedan od kandidata je i perspektivni srbijanski stručnjak Ivan Vukomanović koji je u februaru 2015. godine dobio otkaz u Standardu.

Vukomanović (38) je već kontaktiran od strane rukovodstva FK Željezničar, a tokom razgovora za SportSport.ba istakao je da je zainteresovan da viziju "Evropske Grbavice" pretoči u stvarnost. 

"Upoznat sam sa interesom Željezničara i već je uspostavljen kontakt sa ljudima iz kluba. Uprava je dobila odgovor da sam dostupan za saradnju i očekujem ponovni kontakt u narednim danima. U svakom slučaju, ja sam zainteresovan za dolazak u Sarajevo", riječi su Ivana Vukomanovića na samom početku razgovora za SportSport.ba. 

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde je svjestan kakvi vjetrovi pušu u Željezničaru i koji bi zadatak imao u Dolini ćupova.

"Činjenica da je Željezničar najtrofejniji klub u BiH nalaže da je trofej prioritet svake sezone. Bez obzira ko je u klubu. To je sigurno kliše i vjerovatno ga mnogi ponavljaju kada se nađu u velikom klubu, ali to je tako. Sigurno da je da svi koji vole Željezničar svake sezone žele vidjeti trofeje na Grbavici, a uostalom to nalaže i obaveza rada i igranja u klubu kao što je Željezničar. Da li bi klub i ekipa procvjetali mojim angažovanjem i vodstvom u ovom trenutku je nezahvalno reći i prognozirati", ističe Vukomanović. 

Sa kvalitetom fudbala u našoj zemlji je, kako kaže, upoznat.

"Pratim iz daleka šta se dešava u pojedinim zemljama na teritoriji bivše Jugoslavije. Za nas u Belgiji su igrači sa tih prostora uvijek bili interesantno i puno njih je napravilo početne korake internacionalne karijere upravo u Belgiji. Nekoliko igrača koji su igrali u Željezničaru su igrali u proteklih desetak godina ovdje i imao sam priliku da ih upoznam i provodim vrijeme sa njima. Svi su bili sjajni igrači i ljudi, ostavili su kakav-takav trag ovdje. Prvenstvo u BiH pratim i gledao sam nekolicinu utakmica iz protekle sezone. Pratio sam i Željezničar, sjećam se dvomeča sa početka sezone protiv Standarda. Čak sam bio tokom prve utakmice u Liježu na stadionu kao komentator na belgijskoj televiziji. Poznato mi je šta se dešava u BiH." 

Posljednji angažman Vukomanović je imao u Standardu, a nije tajna da je u proteklom periodu pregovarao sa nekoliko belgijskih klubova i Nottingham Forestom iz Engleske.

"Nisam se angažovao u posljednjem periodu jer sam želio da prvo završim svoju PRO licencu na miru bez trzavica i tenzija. Radio sam u međuvremenu u trenerskoj organizaciji u Fudbalskom savezu Belgije na pojedinim projektima. Imao sam nekoliko ponuda ranije, čak i da se vratim u Standard. U januaru su me zvali klubovi iz istočnih zemalja, ali to me nije privlačilo. Odlučio sam da se fokusiram prvo na završetak PRO licence, što je tražilo puno vremena i obaveza, obzirom da je to u Belgiji zahtjevan i težak posao koji podrazumijeva edukaciju, praksu sa observacijama i evaluacijama sa trajanjem dužim od godinu dana", kaže Vukomanović i na kraju dodaje:

"Nije ni tajna da sam u posljednja dva mjeseca u kontaktu sa pojedinim klubovima iz Belgije i inostranstva. Trenutno je još uvijek aktuelna priča sa Nottingham Forestom i još jednim klubom iz Championshipa, postoje također i neka druga interesovanja. Očekujem da od sljedeće sedmice krene rasplet događanja i nadam se da ću ubrzo donijeti odluku o mom sljedećem poslu. Na taj način ćemo i ja i klub imati dovoljno vremena da krenemo u planiranje posla za sljedeću sezonu", podvukao je Vukomanović. 

Vrijedi istaći da je Vukomanović trenersku karijeru započeo u Standardu. Sa prefiksom pomoćnika je radio godinu i pol dana, nakon čega je sa prvim timom bilježio fantastične rezultate i od mogućih 38 je osvojio 28 bodova. Ipak, na veliko iznenađenje belgijske javnosti je razriješen dužnosti nakon samo tri mjeseca. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tokom fudbalske karijere Vukomanović je nosio dresove Slobode iz Užica, Obilića, Bordeauxa, Crvene zvezde, Kolna, Dinama iz Moskve, Alanije, Lokerena, Maccabi Herzliye, Antwerpa...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi