Željo od autsajdera do najvećeg favorita za titulu

Do kraja prvenstva još četiri kola

Željo od autsajdera do najvećeg favorita za titulu

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrani su susreti 26. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a do velikih pobjeda u borbi za titulu stigli su Sarajevo i Željezničar.

U derbiju kola Sarajevo je na Koševu pred 12.000 gledaoca s minimalnih 1:0 savladalo Zrinjski. Gosti iz Mostara su bili bolji, imali su više izglednijih prilika, no Bordo tim je jednu svoju iskoristio i stigao je do tri boda koja su ga ostavili na samom vrhu tabele. S druge strane Plemići su se s ovim porazom najvjerovatnije oprostili od odbrane naslova prvaka.

Do velike pobjede stigao je u Željezničar na gostovanju u Mostaru. Plavi su sa ubjedljivih 3:0 savladali Velež, ekipu koja je pred svojim navijačima pobijedila Sarajevo i Široki, a sa Zrinjskim remizirala. Plavi su tako ostali u borbi za titulu, odnosno samo su bod udaljeni od vodećeg Sarajeva, a s obzirom na formu može se reći da su najveći favoriti za osvajanje naslova.

Iako titula nije bila glavni cilj za Željezničar, sjajna forma i solidan raspored Plave su u finišu sezone prometnuli u glavnog kandidata za osvajanje titule i bez obzira što na Grbavici ne žele o tome javno govoriti, sasvim sigurno su apetiti porasli i o tituli se sve glasnije počinje šaputati u Dolini ćupova.

Široki Brijeg je pretrpio poraz na gostovanju kod Čelika (5:3), te je tako smanjio svoje izglede u borbi za naslov. No, četiri boda zaostatka za Sarajevom nisu nenadoknadiva i sigurno je da se Širokobriježani neće lako predati, iako njihova forma ne obećava.

Fudbaleri Travnika su na Piroti sa 2:0 savladali Slaviju, te su tako stigli na korak do ostanka u eliti, dok je Zvijezda nakon domaćeg remija sa Slobodom (0:0), počela pakovati kofere za niži rang.

U lokalnom derbiju Mladost i Radnik su podijelili bodove (1:1), a postignuti rezultat mnogo više odgovara Radniku, kojem je za ostanak u eliti u posljednja četiri susreta dovoljna samo jedna pobjeda, dok Mladost mora dobiti dva domaća susreta i s nestrpljem čekati rezultate konkurenata u borbi za ostanak.

Fudbaleri Drine su u Zvnorniku posramili Olimpic (3:0), koji je istina u ovom susretu igrao bez gotovo cijele prve postave, no svakako da to ne može opravdati najmlađeg sarajevskog premijerligaša.

Na kraju treba pohvaliti i sudije koje su svoj posao odradile dosta dobro, što svakako raduje sve ljubitelje bh. fudbala, a za nadati se da će se i nakon narednih kola najmanje pričati o sudijama.

FK Drina - FK Olimpic 3:0

FK Sarajevo - HŠK Zrinjski 1:0

NK Zvijezda - FK Sloboda 0:0

FK Velež - FK Željezničar 0:3

NK Čelik - NK Široki 5:3

NK Travnik - FK Slavija 2:0

FK Borac - NK Vitez 2:1

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Mladost - FK Radnik 1:1

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.