Željo traži prvu tricu, Sarajevo ovoga puta gost u Travniku

2. kolo Premijer lige BiH

Željo traži prvu tricu, Sarajevo ovoga puta gost u Travniku

Pred nama je 2. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje, barem na papiru, neće ponuditi neki veliki derbi. Bez obzira na to, uzbuđenja vjerovatno neće nedostajati.

Aktuelni prvak BiH FK Sarajevo je trijumfalno ušao u novu sezonu, savladavši u prvom kolu Drinu rezultatom 6:1. Bordo tim je Zvorničane dočekao u Travniku, gdje će igrati i u svojoj drugoj utakmici ove sezone, ali ovoga puta kao gost. Sarajevo će protiv domaćeg Travnika tražiti novu pobjedu i tako otvoriti sezonu sa maksimalnih šest bodova iz dvije utakmice. Travničani su u prvom kolu kod kuće poraženi od Širokog Brijega, pa se nadaju da bi u ovoj utakmici mogli proći bolje. Međutim, svjesni su i oni da je Sarajevo veliki favorit i da bi sve osim pobjede bordo momaka bilo iznenađenje.

Željezničar će nakon mnogo vremena odigrati domaću utakmicu na svojoj Grbavici. U nedjelju će Plavi ugostiti ekipu Radnika, kojeg za Željin stadion u posljednje vrijeme vežu lijepe uspomene. Tim iz Bijeljine je posljednji poraz na Grbavici doživio davne 2007. godine, a u njihovih pet gostovanja Željezničaru - četiri puta su osvojili bod. U taboru Plavih ne kriju da su iscrpljeni žestokim ritmom zbog nastupa u kvalifikacijama za Evropsku ligu, ali će se u nedjelju morati u potpunosti posvetiti ligaškoj utakmici protiv Radnika. Iako je Želji trenutno prioritet plasirati se u playoff, na Grbavici su svjesni da bi eventualnim drugim vezanim kiksem u domaćem prvenstvu umnogome poremetili svoje ligaške planove za ovu sezonu, pa se pobjeda nameće kao imperativ.

Široki Brijeg će na Pecari ugostiti Vitez. Dok su Širokobriježani u novu sezonu ušli pobjedom u Travniku, Vitežani su već na startu poraženi od Radnika. Atmosfera u ekipi domaćina je dobra, stigli su neki provjereni igrači i sigurno je da će gostima biti teško da izbjegnu poraz. Iz Viteza su najavili da na Pecaru ne idu sa bijelom zastavom, te da će dati svoj maksimum da naprave iznenađenje. Koliko će im Široki Brijeg ostaviti prostora za to, ostaje da se vidi.

Fudbaleri Zrinjskog sa puno optimizma stižu u Zvornik, gdje će ih ugostiti domaća Drina. Mostarski klub je u prošloj sezoni upisao pobjedu na Gradskom stadionu u Zvorniku (2:1), pa se u taboru Plemića nadaju da bi mogli ponoviti taj rezultat. Iz Drine poručuju da ih debakl od Sarajeva nije uzdrmao, te da će susret sa Zrinjskim biti potpuno druga priča.

U Mostaru će derbi starih rivala odigrati Velež i Borac. Mostarci su u prvom kolu remizirali na gostovanju u Istočnom Sarajevu, dok je banjalučki tim priredio iznenađenje pobjedom protiv Željezničara. Mladim tim Borca predvođen Aleksandrom Subićem je već na startu sezone pokazao da posjeduje kvalitet, pa će u Vrapčićima tražiti prekid negativne serije. Vjerovali ili ne, Borac u Mostaru već devet godine na zna čak ni za pogodak, a u dosadašnjih devet gostovanja je sedam puta upisivao poraz od današnjeg domaćina.

Od ostalih utakmica, vrijedi istaći duele Slobode i Rudara, te Olimpica i Čelika. Tuzlaci će na svom terenu pokušati popraviti dojam nakon uvodnog poraza na Bilinom polju, dok novi-stari premijerligaš na Tušanj stiže na krilima visoke pobjede iz prvog kola, kada su rezultatom 3:0 savladali Mladost. Olimpic i Čelik često znaju odigrati veoma dobar meč, pa se publika u glavnom gradu BiH nada da bi tako moglo biti i ovoga puta. Olimpic želi prvu pobjedu u novoj sezoni, dok bi se Zeničani sigurno zadovoljili i jednim bodom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Novi premijerligaš Mladost iz Doboja kod Kaknja će priliku za historijsku, prvu pobjedu u elitnom rangu domaćeg fudbala tražiti protiv Slavije na svom terenu. Mladost je neslavno zakoračila u novu sezonu porazom u Prijedoru rezultatom 3:0, pa simpatizeri ovog kluba očekuju da danas svoj tim vide u mnogo boljem svjetlu.

Danas je na rasporedu pet utakmica, dok se u nedjelju igraju preostale tri. Od 17 sati se igraju utakmice Olimpic - Čelik, te Velež - Borac, dok pola sata kasnije počinju dueli Mladost - Slavija, Drina - Zrinjski i Sloboda - Rudar. U nedjelju se sastaju Travnik i Sarajevo (17 sati), Željezničar i Radnik (17:30), te Široki Brijeg i Vitez (20:30).

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti