Živi smo, opet igramo

Nakon pobjede nad Izraelom

Živi smo, opet igramo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo igra, reprezentacija ponovo pobjeđuje. U vrlo važnom trenutku, odigrali smo najbolje u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Ostvarili smo pobjedu koja nas je vratila u život. 

I to ne samo gledajući iz ovog da ga nazovemo kvalifikacijskog ili rezultatskog ugla, već nekog ukupnog. Jer od naše posljednje pobjede u prošlom ciklusu do ove u novom (ne računajući Andoru) prošlo je dosta vremena. 

Opet rezultatski, to izgleda idealno, što možda u neku ruku i jeste s obzirom na trenutak u kojem je utakmica došla. Ipak, ovo je bila jedna od onih koja se moral dobiti, prva takva i za selektora Baždarevića koji je u trenutku kada je sezona završena, a znamo kako se većina naših reprezentativaca mučila sa minutažom u svojim klubovima, uspio prije svega podići nivo borbenosti podići.

Uz klasičnog špica (Džeku), Baždarević se odlučio za Višću na boku koji je na kraju se ispostavilo odigrao utakmicu karijeru. U veznom redu Pjanić je imao glavnu ulogu, dok mu je sjajno pomagao Haris Medunjanin, jedan od rijetkih igrača na čijoj igri se nije osjetilo to da u svom klubu nije standardan.

Izraelci su se u prvih pola sata samo zahvaljujući svom golmanu držali iznad vode, ali je na kraju malo nedostajalo da se stvari zakomplikuju. Srećom uspjeli smo, ne samo rano izjednačiti, već u nemoguće kratkom roku napraviti i preokret što nas je sigurno dodatno psihološki podiglo.

Ipak, kako je utakmica odmicala mala minutaža ili pak neigranje u klubovima naših igrača je došla do izražaja. Izraelci su prijetili, nekoliko puta i ozbiljno ali je Begović bio u svom elementu. Naravno, teško je i bilo očekivati da možemo držati isti ritam devedeset minuta, ali ono što je bilo vidljivo u tom periodu, jeste da smo iz lopte u posjedu, iz naizgled mirnim situacijama pružali slamku spasa Izraelcima. Bilo je i pogrešnih procjena i pogrešnih pasova, paničnih reakcija, ali smo uspjeli ono što se kaže " treći zabiti na vrijeme". 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nažalost, rijetko  kada se dogodilo da ostvarimo ovako važnu pobjedu, a da na tabeli ne napravimo nikakav pomak. Jer Vels igrao kao u transu, skinuli su Belgiju kući, Cipar je dobio Andoru, pa je sve moguće. Izraelci su upisali treći poraz zaredom i oni bi bez obzira na njihov položaj na tabeli trebali biti ti koji ispadaju iz utrke.

Ono što je važno, pobijedili smo, imamo dovoljno vremena da se pripremimo za narednu utakmicu, a ko zna kako će stvari razvijati sa našim igračima u klubovima. Ova pobjeda protiv Izraela ima težinu tri boda, ali još veću psihološku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti